Суд затвердив мирову угоду НБУ з кредитними поручителями "Приватбанку"

18 вересня 18:46

Ініціатором мирової угоди виступила компанія Коломойського і Боголюбова – колишніх власників націоналізованого "Приватбанку".

 

Центральний апеляційний господарський суд затвердив у середу, 18 вересня, мирову угоду між Національним банком України і ТОВ "Арлан" - майновим поручителем за кредитами рефінансування "Приватбанку", повідомляє прес-служба НБУ.

Кінцевими бенефіціарами "Арлана" є колишні акціонери "Приватбанку" олігарх Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Ініціатором мирової угоди стало ТОВ "Аралан". Компанія зобов'язалася погасити заборгованість "Приватбанку" за кредитом рефінансування у сумі, що дорівнює ринковій вартості іпотечного майна, стягнути яке вимагав Нацбанк у рамках судового процесу.

НБУ звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення нерухомого майна ТОВ "Арлан" у травні 2018 року. Це майно було передано у іпотеку в якості забезпечення зобов'язань "Приватбанку" за кредитом рефінансування. 13 лютого 2019 року суд задовольнив позов Нацбанку, однак "Арлан" оскаржив його в апеляції. Під час розгляду апеляції компанія Коломойського і Боголюбова запропонувала НБУ укласти мирову угоду.

Таким чином, НБУ уклав вже другу угоду з кредитним поручителем "Приватбанку". В обох випадках, ними виступали компанії Коломойського.

28 серпня Господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду Нацбанку з АТ "Нікопольський завод феросплавів" . 6 вересня компанія достроково виконала умови угоди, погасивши заборгованість "Приватбанку" за кредитом рефінансування у сумі, що дорівнює ринковій вартості заставного майна заводу.

В 2018 році НБУ скерував до судів 148 позовів до Коломойського і 32 компаній, пов'язаних із ним, про стягнення близько 10 млрд гривень у рамках погашення кредитів рефінансування, наданих "Приватбанку" в 2008-2015 роках. Суди вже прийняли 21 рішення на користь НБУ на загальну суму 1,2 млрд гривень. У законну силу вступили 18 судових рішень. До органів Державної виконавчої служби скеровано виконавчі документи для примусового виконання рішень судів.

У той же час, Печерський суд Києва 20 квітня визнав недійсним договору про особисте поручительство Ігоря Коломойського за п'ятьма кредитами рефінансування.