Суд вирішив, що ФОПи, які не одержують дохід, можуть не сплачувати ЄСВ

17 червня 15:59

Приватний підприємець при цьому не повинен здійснювати підприємницьку діяльність та подати заяву на її припинення.

 

Кіровоградський окружний адміністративний суд ухвалив рішення на користь фізичної особи-підприємця (ФОП) і визнав вимогу Державної фіскальної служби (ДФС) незаконною. Про це повідомляє liga.net.

Підприємець звернувся до суду із заявою на ДФС про визнання протиправною та скасування вимоги про сплату боргу по єдиному соціальному внеску (ЄСВ) в сумі 15 820 грн. Позов мотивовано тим, що підприємницька діяльність не здійснювалася з 1997 року, заяву на її припинення було подано, а чоловік працював за наймом.

Фіскали ж наполягали на сплаті, вказуючи, що незалежно від отримання доходу ФОП зобов'язаний платити внесок у мінімальному розмірі, встановленому законом.

Суд позов задовольнив і вказав, що підприємець на спрощеній системі оподаткування, не одержує дохід (не здійснює підприємницьку діяльність), не зобов'язаний сплачувати ЄСВ. У рішенні суду йдеться, що Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" не містить застереження для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, щодо сплати внеску незалежно від отримання доходу.

Крім того, суд зазначив, що ДФС мала право нараховувати внески, прийнявши вимоги про його сплату, на підставі акта перевірки; звітності, що подається платниками до органів доходів і зборів; бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми яких (якого) нараховується внесок.

Рішення по справі № 340/453/19 Кіровоградський окружний адміністративний суд прийняв 23 травня 2019 року.

Повідомлялося, що в команді президента Володимира Зеленського хочуть списати 7,4 млрд грн боргів ФОПів з ЄСВ, що накопичилися з 2016 року.