Суд почав перевірку законності розміру прожиткового мінімуму

20 травня 12:19

Якщо по справі буде доведено, що Кабмін порушив закон і не проводив експертизу "споживчого кошика", правозахисники очікують рішення суду про незаконний розмір прожиткового мінімуму.

 

Кабмін повинен довести законність "жебрацького" прожиткового мінімуму

Сьогодні в Окружному адміністративному суді Києва відбулося слухання по позову проти Кабміну про справедливе розмірі прожиткового мінімуму. За результатами засідання суд прийняв важливе проміжне рішення.

Як зазначив у коментарі ZN.UA ініціатор позову правозахисник Станіслав Батрин, суд зобов'язав Кабмін подати письмово всі пояснення та документи щодо встановлення урядами України прожиткового мінімуму за останні 15 років.

Як пояснює Батрин, ст. 4 закону "Про прожитковий мінімум" містить імперативне правило: прожитковий мінімум встановлюється Кабінетом міністрів україни після проведення науково-громадської експертизи сформованих набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг.

Проте, наголошує правозахисник, встановлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік, Кабмін не проводив таку експертизу і навіть не намагався її провести.

"Якщо по справі буде доведено, що експертиза не проводилась - ми очікуємо рішення суду про незаконне розмірі прожиткового мінімуму. На виконання такого рішення уряд буде змушений переглянути розмір прожиткового мінімуму", - зазначив Батрин.

"Ми зараз говоримо не про те, чи є у держави кошти на підвищення стандартів життя, а про те, що уряд порушив закон" - додав правозахисник.

Зокрема Кабмін повинен письмово повідомити суду:

1) про всі прийняті урядом, міністерствами, іншими органами виконавчої влади (та надати відповідні копії для суду) нормативно–правові акти з питань проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму на виконання вимог ст. 4 Закону України "Про прожитковий мінімум", - в період часу з 2000 по 2015 рр. ;

2) про всі прийняті урядом, міністерствами, іншими органами виконавчої влади (та надати відповідні копії для суду) нормативно–правові акти з питань проведення перегляду вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально-демографічних груп населення на виконання вимог ст. 3 Закону України "Про прожитковий мінімум", - в період часу з 2000 по 2015 рр.;

3) про всі рішення експертних комісій за результатами науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму (відповідно до Порядку проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму затверджено Постановою КМУ № 1767 від 24 вересня 1999 р.), в період часу з 2000 по 2015 рр. та надати копії таких рішень суду.

Нагадаємо, 5 квітня Кабінет міністрів України подали позов до суду з вимогою провести "ревізію" складових прожиткового мінімуму і встановити його на достатньому рівні у відповідності з законом.