Суд дозволив у трудових договорі вказувати зарплату в іноземній валюті

09 липня 12:04

На думку суду, закон передбачає здійснення платежів в Україні в нацвалюті, але немає заборони на використання інвалюти у розрахунках.

 

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду по справі №761/21776/16-ц визнав правомірним зазначення розміру заробітної плати в іноземній валюті. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Позивач звернувся в суд з позовом до ТОВ про стягнення заробітної плати. При розгляді справи ТОВ подало зустрічний позов до позивача про визнання недійсним додаткової угоди до трудового договору і визнання розміру заробітної плати.

Проблема полягала в тому, що в додатковій угоді було зазначено, що "заступник директора щомісяця виплачується за рахунок коштів товариства заробітна плата у розмірі 6500 євро після вирахування усіх належних податків і платежів, виплачується в національній валюті України - гривні, згідно готівкового курсу продажу грн/євро станом на фактичну дату виплати".

Шевченківський районний суд Києва в задоволенні позову ТОВ відмовив.

Апеляційний суд мотивував своє рішення тим, що визначення розміру оплати праці працівника віднесено законом до компетенції роботодавця, який має право приймати на роботу, і не може бути визначена рішенням суду, як про те просить позивач. Отже, укладена сторонами додаткова трудова угода з оплати праці грунтується на статті 21 Кзпп України.

Касаційна інстанція вважає, що сторони трудового договору визначили розмір заробітної плати у гривнях із зазначенням еквівалента суми в іноземній валюті, що не суперечить статтями 192, 533 ЦК України.

Закон передбачає обов'язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, проте не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов'язань в іноземній валюти або інших розрахункових величин.

Повідомлялося, що Кабмін прийняв рішення з 1 липня на постійній основі підвищити пенсії пенсіонерам з великим стажем, але невеликими зарплатами.