Суд дозволив НАБУ вилучити документи НКРЕКП по газовій справі братів Дубневичів

28 серпня 10:11

"Енергія-Новояворівськ" та "Енергія-Новий Розділ" завдали НАК "Нафтогаз України" збитків на суму понад 775 млн грн.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали дозвіл суду на вилучення документів, що знаходяться у володінні НКРЕКП, у справі про маніпуляції з обсягами пільгового газу на Новояворівської ТЕЦ. Про це повідомляють "Наші гроші".

Дозвіл видав Солом'янський райсуд Києва.

З попередніх судових постанов випливало, що слідство підозрює службовців ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія-Новий Розділ" у нанесенні НАК "Нафтогаз України" збитків на суму понад 775 млн грн.

Однак, згідно з матеріалами останнього клопотання детектива НАБУ Миколу Самійленка, протягом 2013-2015 років фірми Дубневичів завдали "Нафтогазу" збитків на вдвічі більшу суму – 1,43 млрд грн.

Слідство підозрює посадових осіб зазначених фірм у незаконному заволодінні 308 млн кубометрів комунального газу.

За підрахунками детективів, "Енергія-Новояворівськ" протягом зазначеного періоду часу використовувала не за цільовим призначенням в цілому 128 млн кубометрів газу, що завдало "Нафтогазу" збитків на понад 623 млн грн (у 2013 році фірма недоплатила 128 млн грн за 38 млн кубометрів газу, в 2014 - 126 млн грн за 30 млн кубометрів, у 2015 - 369 млн грн за 59 млн кубометрів).

Суд визнав обґрунтованими посилання детектива НАБУ на те, що тимчасовий доступ до документів НКРЕКП, а також можливість їх вилучення, буде сприяти у проведенні повноцінного досудового розслідування.

В подальшому детективи зможуть використовувати документи як прямі докази в кримінальному провадженні.

Йдеться про форми звітності і відкориговані форми звітності (місячні і квартальні), які "Енергія-Новояворівськ" подавала в НКРЕКП протягом 2014-2015 років.

Схема, яку розслідує НАБУ, побудована на різниці в тарифах для різних категорій споживачів газу "Нафтогазу України".

У 2013-2014 роках газ для підприємств ТКЕ для теплозабезпечення населення коштував 1309 грн за тисячу кубометрів, тоді як ціна газу для промисловості була вище в 3-6 разів (від 4154 до 7660 грн). У 2015 році ціновий розрив між цими двома категоріями виглядав наступним чином: 2994 грн проти 7 400-11 333 грн за тис куб м відповідно.

Як підозрюють правоохоронці, "Енергія-Новий Розділ" та "Енергія-Новояворівськ", які мають ТЕЦ у Львівській області, купували пільговий газ для виробництва електроенергії, а потім збували його на оптовому ринку.

Нагадаємо, ТОВ "Енергія - Новояворівськ" належить ТОВ "АПП "Львівське" (92,36%), ДКП "Новояворовсктеплокомунэнерго" (3,15%), Новояворовскому КП "Міські електричні мережі" (4,49%).

Бенефіціарними власниками є Богдан і Ярослав Дубневичи. Вони ж є кінцевими власниками ТОВ "Енергія-Новий Розділ".

Нагадаємо, що посадові особи ПАТ "Укрзалізниця" створили схему відмивання коштів через компанії, афілійовані з депутатами Верховної Ради України від БПП Богданом та Ярославом Дубневичами.