Ставки за валютними депозитами оновили історичний мінімум

08 травня 17:04

Вартість 12-місячних депозитів у доларах США скоротилася до 3.3% річних.

 

Банки призупинили зниження ставок за гривневими депозитами населення як відповідь на жорстку монетарну політику НБУ. Вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб у гривні зберігається на рівні 14.2% протягом останніх 5 місяців. Проте триває повільне зниження ставок за валютними депозитами. Про це повідомляється на сайті НБУ.

"Вони (ставки за валютними депозитами – ред.) в черговий раз оновили історичний мінімум: вартість 12-місячних депозитів у доларах США скоротилася на 0.3 п. п. до 3.3% річних", - наголошується в повідомленні.

Ставки за гривневими кредитами корпораціям незначно зросли - на 1.1 п. п. до 15.5% річних, ставки за кредитами населенню збільшилися на 0.4 п. п.

Раніше повідомлялося, що в лютому банки перестали знижувати депозитні ставки. За тиждень жоден банк не знизив відсоткові ставки за депозитами.

У січні поточного року банки підвищили відсоткові ставки за кредитами і депозитами у відповідь на підвищення облікової ставки Національного банку.

У грудні 2017 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок по внесках і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Чим вона вище, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.