США оголосили «торгову війну» Китаю

12 жовтня 06:02

Сенат США схвалив у вівторок законопроект, який дає можливість вводити додаткові мита на товари з Китаю та інших країн, які, за оцінкою Вашингтона, маніпулюють курсом своєї національної валюти.

 

"За" законопроект, який може стати прологом до торговельної війни з Китаєм, проголосували 63 сенатори, проти - 35. Законопроект тепер надійде до Палати представників, яка повинна буде винести свій вердикт.

Згідно з документом, міністерству торгівлі США доручається встановлювати факт отримання компаніями зарубіжних країн субсидій за рахунок заниженого курсу валюти і вводити на цій підставі ввізні мита.

Американські політики вже багато років звинувачують Китай у заниженні курсу національної валюти, наслідком чого, на їхню думку, є величезний дисбаланс у торгівлі з цією країною. Досі міністерство фінансів офіційно не визнавало Китай валютним маніпулятором.

Президент США Барак Обама кілька днів тому також звинуватив Китай у маніпулюванні міжнародною торгівлею за рахунок штучного заниження курсу юаня.

"Китай дуже агресивно заграє з торговою системою у своїх інтересах і всупереч інтересам інших країн, зокрема, США. Одним із прикладів є маніпулювання валютними курсами. Я не раз говорив про це публічно і не раз піднімав це питання в бесідах з представниками влади Китаю", - сказав Б.Обама.

Разом з тим американський президент утримався від прямої підтримки законопроекту, який дозволить владі США накладати мита на товари з тих країн, в яких для стимулювання експорту навмисно занижується курс національної валюти. Б.Обама сказав, що будь-які заходи, що вживаються американцями, повинні відповідати правилам СОТ.

Раніше представники різних відомств КНР заявляли, що прийняття такого закону спричинить "торгову війну".

Аналогічну позицію зайняв і спікер Палати представників американського Конгресу Джон Бейнер.

"Прийняття Конгресом США закону, примушує китайців зробити те, що, цілком можливо, вкрай важко зробити - неправильний і небезпечний крок. Він може спровокувати торгову війну", - сказав Дж.Бейнер.