США вважають, що ізраїльський газ допоможе Європі послабити свою енергозалежність від РФ

08 квiтня 06:40

Ізраїль може почати поставки газу в Європу через Єгипет і Туреччину.

 

Ізраїльський природний газ, великі запаси якого були виявлені у шельфових родовищах Середземного моря, може допомогти Європі послабити свою енергозалежність від Росії, повідомив в інтерв'ю Bloomberg міністр енергетики США Ернст Моніз.

Він зазначив, що ізраїльський газ також можна дешево експортувати в Єгипет і Йорданію. Відповідну угоду з Йорданією вже підписано, а переговори з Єгиптом ще не закінчені. Зокрема, на них обговорюється перспектива використання місцевих заводів для скраплення ізраїльського газу і його подальшої доставки в Європу.

Біля берегів Ізраїлю зосереджені, потенційно, найбільші поклади природного газу на середземноморському шельфі. Моніз сподівається, що Ізраїль незабаром усуне правові проблеми, які перешкоджають початку їхній розробки. Головна з них полягає в тому, що верховний суд країни визнав неправомірним пропозицію уряду зберігати регуляційної режим видобутку газу незмінним протягом десяти років. Провідним учасником проекту видобутку ізраїльського природного газу є американська компанія Noble Energy.

Першим пунктом транспортування ізраїльського газу стане, швидше за все, Туреччина, звідки він буде перекачуватися в розподільну мережу, яка зв'язує родовища на Каспії з Європою.

Запаси газу на ізраїльському шельфі оцінюються приблизно в 600 млрд кубометрів.

Раніше повідомлялося, що Норвегія має намір збільшити обсяг видобутку газу зі свого найбільшого родовища "Троль", щоб скласти конкуренцію Росії і США. Завдяки додатковим обсягам, Норвегія зможе помітно потіснити Росію на газовому ринку Європи. Обсяги видобутку газу на родовищі "Троль" будуть підвищені до 33 млрд кубометрів в рік, що рівносильно річної потреби країни в газі рівня Франції.