США позбавили Туреччину торгових преференцій

17 травня 10:27

Трамп вважає, що Туреччина більше не потребує пільг.

 

США припинили преференційний режим торгівлі з Туреччиною, вивівши її з програми, яка дозволяє країнам, що розвиваються, експортувати тисячі товарів в США без сплати мита. В той же час Вашингтон знизив мита на імпорт турецької сталі наполовину - до 25%, повідомляє агентство Reuters.

Президент Дональд Трамп вирішив, що Туреччина більше не потребує пільг, оскільки її економіка зросла.

"Я вирішив, що доцільно з 17 травня 2019 року позбавити Туреччину статусу країни, що розвивається, з урахуванням рівня її економічного розвитку", - підкреслив Трамп.

Анкара сподівалася, що Вашингтон не піде на цей крок, сказавши, що він суперечить досягненню мети в 75 мільярдів доларів взаємної торгівлі, заявленої президентом Дональдом Трампом і турецьким президентом Реджепом Ердоганом.

До цього Туреччина підпадала під дію Єдиної системи торгових преференцій, що передбачала зниження мит на низку товарів. Перегляд цієї політики розпочався ще в серпні 2018 року на тлі зростання напруженості у двосторонніх відносинах, зазначає агентство.

Конфлікт Туреччини з США посилився в травні 2019 року на тлі планованої Анкарою покупки російських зенітних комплексів С-400. Цей намір викликає жорстку протидію США, оскільки застосування С-400, з точки зору Вашингтона, несумісне з використовуваними в НАТО оборонними системами.

В 2018 році Туреччина ввела тарифи на постачання товарів із США, які торкнулися імпорту в обсязі 1,78 мільярда доларів. У відповідь торгове представництво США пригрозило позбавити Туреччину права на безмитне ввезення в США товарів на суму близько 1,66 мільярда доларів.

4 березня Трамп повідомив Конгрес США про намір позбавити Туреччину та Індію торговельних пільг. За його словами, за 45 років отримання пільг економіка Туреччини сильно зросла і диверсифікувалася, а Індія не змогла гарантувати США забезпечення рівного й прийнятного доступу до свого ринку, як це передбачено в рамках домовленостей.