США і Польща хочуть допомогти Україні замінити російський газ - Rzeczpospolita

02 вересня 16:03

Угода, підписана у Варшаві, має надати уряду Києва можливість купувати американський СПГ.

 

Півтора мільярда кубометрів газу на рік. Сьогодні Україна може імпортувати таку кількість газу через польські газові з'єднання. Уряд Польщі обіцяє, що він значно збільшить цей потенціал всього за два роки, пише Маріуш Янік для польської газети Rzeczpospolita.

"В 2021 року ми зможемо поставити значні обсяги газу в Україну, це буде 6 мільярдів кубометрів щорічно", - підкреслив повноважний представник уряду щодо стратегічної енергетичної інфраструктури Піотр Наїмські під час суботньої церемонії підписання меморандуму про газову співпрацю між США, Україною і Польщею.

ГАЗОПОРТ І БАЛТІЙСЬКА ТРУБА

Меморандум не містить конкретних домовленостей, це скоріше декларація доброї волі. Їх підписали Піотр Наїмські, секретар Ради національної безпеки України Олександр Данилюк і міністр енергетики США Рік Перрі.

"Ми допомагаємо Польщі знизити залежність від російського газу і підтримуємо прагнення Польщі стати країною, яка є центром природного газу і експортує СПГ своїм сусідам", - заявив Перрі. "Той же СПГ може допомогти іншому союзнику. Допоможіть Україні запобігти загрозі скорочення поставок російського газу".

Інфраструктура повинна стати ключем до цієї операції по підтримці влади в Києві. Радикальне збільшення можливості відправки газу в Україну засноване на двох елементах: розширення газового порту в Свіноуйсьце і запуск газопроводу "Балтійська труба".

Зокрема, будуть задіяні можливості, створені розширеним газовим терміналом в Свіноуйсьце, тому що, як заявив Піотр Наїмські, потенціал "Балтійської труби" буде використовуватися в першу чергу для задоволення внутрішнього попиту.

"В даний час польський попит на газ становить близько 17-18 мільярдів кубометрів. 10 мільярдів кубометрів у нас буде з Балтійської труби, близько 7,5 мільярдів кубометрів з Свіноуйсьце, 4 мільярди з власних джерел", - підрахував він.

Якщо потенціал цих маршрутів передачі буде зіставлений з попитом Польщі, з'явиться надлишок в розмірі близько 4 мільярдів кубометрів, але цей надлишок може бути легко використаний збільшенням попиту на газ в Польщі в найближчі роки.

ПОКИ ТІЛЬКИ ДЕКЛАРАЦІЇ

Диверсифікація поставок газу в Україну - будь то покупка СПГ безпосередньо у американців або покупка газу у PGNiG (минулого тижня PGNiG підписав перший контракт на продаж СПГ Україні, він буде реалізований в кінці осені цього року) - це буде неможливо без інвестицій на українській стороні. Особливо 110 км ділянки газопроводу з української сторони.

"Надзвичайна перемога в енергетичній, економічній і національній безпеці всіх наших трьох країн", - охарактеризував Перрі меморандум, який залишається символічним документом.

Відзначається, що Київ заявляє про інтерес, але поки не оголошує жодних конкретних дій.

"Доступ до СПГ, безумовно, є одним із способів диверсифікації поставок газу", - заявив Олександр Данилюк в інтерв'ю Reuters, опублікованому в п'ятницю. "У Польщі вже існує установка СПГ, яка в даний час розширюється, і ми зацікавлені в її використанні. Існуюча інфраструктура не дозволяє імпортувати значні обсяги сировини. Але ми зацікавлені в серйозній диверсифікації. Це може бути 5-6 мільярдів кубометрів".

У України значні потреби: споживання газу в країні досягло 32,3 млрд кубометрів в 2018 році, з яких близько 10,6 млрд кубометрів було імпортовано.

До 2015 року Київ просто купував газ, якого бракує, у росіян, але після анексії Криму і початку війни на сході України прямі контакти між українцями і росіянами були призупинені.

Тільки в період з серпня 2016 року по грудень 2017 року PGNiG надала українським покупцям 1 мільярд кубометрів газу (тобто 700 мільйонів кубометрів на рік).

Щорічно росіяни відправляють близько 90 мільярдів кубометрів через територію України клієнтам в Західній Європі. На це українці отримують близько 3 мільярдів доларів, тобто те, що вони витрачають на імпорт сировини.

Однак в січні 2020 роки контракт на транзит російського газу через Україну закінчиться. Якщо його не продовжити, може виявитися, що Київ опиниться в набагато складнішій ситуації, ніж раніше, резюмує газета.

Як повідомлялося, 31 серпня Україна, Польща і США підписали Меморандум про тристороннє співробітництво у сфері енергетики. Він передбачає, зокрема, використання українських підземних сховищ для розміщення скрапленого газу, який США поставлятиме до Польщі через балтійські LNG-термінали. Цей газ поставлятиметься до країн Центральної та Східної Європи.

Перед цим група компаній "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ) підписала угоду з польською нафтогазовою компанією PGNiG про покупку і імпорт до України американського скрапленого газу, поставки якого до Польщі почалися в 2018 році.

LNG-термінал на півночі Польщі почав роботу в червні 2016 року, його потужність – 5 млрд кубометрів газу. Польща має намір збільшити потужності терміналу ще на 2,5 млрд кубометрів газу. У 2022 і 2023 роках у Польщі побудують ще два термінали.