США готові допомогти Україні підготуватися до можливої зупинки транзиту газу до 2020 року

12 червня 17:42

Україна повинна вжити заходів для закупівлі та зберігання газу - радник посольства США.

 

США готові допомогти Україні підготуватися до можливої зупинки транзиту газу в 2020 році з боку РФ. Про це повідомив економічний радник посольства США Джон Шютт (JP Schutte) в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Україна повинна бути підготовлена на випадок, якщо Росія перекриє транзит газу через Україну в 2020 році, як вона погрожує це зробити. Сполучені Штати готові допомогти Україні підготуватися до цього. Українські компанії повинні вжити заходів для закупівлі та зберігання газу на зиму", - сказав Шютт

Він зазначив в позитивному ключі ряд важливих реформ в енергетичному секторі країни.

"Завдяки реформам корпоративного управління і часткового впровадження ринкових сил, "Нафтогаз" зараз є головним вкладником в державний бюджет. Але необхідні подальші реформи для забезпечення справжньої конкуренції, підвищення прозорості, скорочення олігархічної влади і підвищення ефективності в енергетичному секторі", - зазначив Шютт.

При цьому він підкреслив, що США і інші донори готові підтримувати український уряд у відповідних зусиллях.

У НАКу припускають, що "Газпром" може припинити транзит газу через територію України в січні 2020 року, після того як закінчиться термін чинного контракту.

21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України. Наступний раунд переговорів, що не відбувся, було заплановано на травень.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписанні нового договору, який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, у "Газпромі" висловили готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович уточнив, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".