Список «спрощенців» можуть розширити

28 вересня 07:25

Депутати вирішили доповнити перелік видів діяльності, на які буде поширюватися спрощена система оподаткування. У той же час парламентарії хочуть відмовитися від надання податкових пільг для малого і середнього бізнесу, що виробляє і реалізує власні товари.

 

Депутати вирішили доповнити перелік видів діяльності, на які буде поширюватися спрощена система оподаткування. У той же час парламентарії хочуть відмовитися від надання податкових пільг для малого і середнього бізнесу, що виробляє і реалізує власні товари.


Згідно з підготовленою до другого читання редакцією відповідного урядового законопроекту, з наступного року на єдиному податку зможуть перебувати фізичні особи-підприємці, що займаються технічними дослідженнями, страхові агенти, аварійні комісари і сюрвейєри, а також посередники при купівлі-продажу або оренді нерухомості (всього 40 видів діяльності).

Пропонується, що такі платники повинні мати обсяги річного доходу не більше 2 тис. мінімальних зарплат (з 1 січня -
2,146 млн грн ) та наймати до 10 осіб, повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

Слід зазначити, що в законопроекті збереглися 4 категорії платників єдиного податку, у яких річний оборот і ставка податку будуть прив'язані до мінімальної зарплати (МЗ): дохід від 150 до 1000 МОЗ зі ставкою 1-20%, 2000-5000 МОЗ - ставка 3% при сплаті ПДВ і 5% без його сплати.

У той же час в комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики вирішили відмовитися від введення категорії бізнесменів, які здійснюють продаж товарів за короткостроковим посвідченням зі ставкою податку 1% від МОЗ на день і вартістю проданих товарів не більше 25 МОЗ.

Однак із законопроекту зникли норми, внесення яких було ініційовано підприємцями і погоджено з Кабміном: надання 50%-вої пільги на сплату єдиного податку для виробників, що продають товар власного виробництва, а також можливість до 2016 року платити половину ставки податку на доходи фізосіб тим підприємцям, які перейшли на загальну систему оподаткування.

Представники асоціацій бізнесу та самі суб'єкти підприємницької діяльності обурені затягуванням із прийняттям законопроекту.

Згідно з законопроектом, з моменту оприлюднення набуде чинності лише норма, що дозволяє відносити на валові витрати юросіб витрати, понесені за придбання товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників".

Член комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Олег Царьов (Партія регіонів) заявив, що депутати не готові підтримати занадто м'який підхід до реформування спрощеної системи. Він прогнозує, що парламентська більшість затвердить запропонований законопроект.