Смолій і Данилишин публічно обмінялися звинуваченнями у непрофесіоналізмі

19 грудня 14:57

Голова НБУ звинуватив Раду центробанку в політичній вмотивованості, а його у відповідь звинуватили в корупції.

 

Розділ Національного банку України Яків Смолій звинуватив окремих членів Ради НБУ у політичній вмотивованості рішень, а голова Ради НБУ Богдан Данилишин у відповідь заявив, що критика Ради є спробою відволікти увагу громадськості від фактів корупції в Нацбанку.

На думку голови НБУ та члена Ради НБУ Якова Смолія, непослідовність Ради НБУ у стратегічних документах і рішеннях, які вона приймає на фоні відсутності єдності в колегіальному органі, викликає чимало запитань.

"Чому висновки, які фігурують у рішеннях Ради НБУ, не відповідають стратегічним пріоритетам, які та ж Рада встановлює для НБУ? Чому частина Ради НБУ наполегливо "пропихає" до рішення колегіального органу оціночні судження замість обговорення їх під час професійних економічних дискусій? Чому Рада НБУ ігнорує довгостроковий ефект, який політика НБУ має на економіку, і фокусується на короткострокових наслідки всупереч економічній логіці? Я бачу тільки одну відповідь на всі три питання - політична вмотивованість окремих членів Ради НБУ", - заявив Смолій.

У відповідь глава Ради Богдан Данилишин заявив в Facebook, що публічна активність правління НБУ щодо дискредитації Ради НБУ є спробою відволікти увагу громадськості від фактів корупції в НБУ, які розслідуються правоохоронними органами.

"...Аномальна публічна активність правління з дискредитації Ради НБУ, яку ви зараз спостерігаєте, - це не просто погані відносини "між Смолієм і Данилишиним", або боротьба за те, щоб Рада НБУ в кінці кінців стала впливати на стратегічні аспекти роботи НБУ, як це і передбачено законом, це спроба дискредитувати голову Ради НБУ і наших окремих членів до того, як інформація про причетність окремих членів правління НБУ до можливих фактів корупції, в тому числі - політичної, стане публічною", - написав він.

Данилишин зазначив, що меншість членів у Раді, які підтримують позицію правління НБУ і опублікували написані "під копірку" окремі думки, які з'явилися на сайті НБУ раніше, ніж рішення Ради НБУ, разом з головою правління НБУ є фігурантом низки кримінальних справ, порушених правоохоронними органами, і спецрозслідувань Верховної Ради. Так, зокрема, член Ради Віктор Козюк є фігурантом спеціального розслідування Верховної Ради України з питань законності його обрання на цю посаду у зв'язку з порушенням процедур обрання та можливих фактів фальсифікації.

Нагадаємо, на початку грудня глава Ради НБУ Богдан Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням посилити контроль над діяльністю центробанку.

Раніше Рада Нацбанку визнав діяльність правління центробанку щодо валютно-курсової політики в 2019 році неефективною.