Шефчович розповів про підготовку ЄС до зупинки транзиту російського газу через ГТС України

20 вересня 01:02

Віце-президент Єврокомісії висловив упевненість, що "Нафтогаз" і "Газпром" все ж таки укладуть контракт про транзит.

 

Європейський Союз підготувався до ймовірної зупинці транзиту російського газу через ГТС України, повідомив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович за підсумками чергового раунду тристоронніх переговорів, що відбулися Брюсселі в четвер, 19 вересня. При цьому він висловив упевненість, що Україна і Росія все-таки укладуть контракт про транзит, і перебоїв у постачанні газу до ЄС вдасться уникнути, передає "Європейська правда".

"Ми добре підготувалися до будь-яких можливих варіантів. Наші газові сховища заповнені на 98%", - запевнив Шефчович.

Він також звернув увагу на високий рівень підготовки України до негативного сценарію.

"Україна має в підземних сховищах на 4 мільярди кубометрів газу більше, ніж минулого року в цей же час", - зазначив віце-президент Єврокомісії.

Шефчович оптимістично оцінив результати раунду переговорів, висловивши надію, що контракт буде підписано, і до екстрених заходів вдаватися не доведеться.

"Це, я б сказав, наші надзвичайні плани. Тому що я впевнений, що в інтересах обох країн, Росії та України, гарантувати, що постачання газу триватимуть без перерви. Після сьогоднішніх переговорів я дуже оптимістичний, що ми знайдемо рішення. Я впевнений, обидві сторони дуже добре розуміють, який сигнал ми пошлемо, якщо буде перерва в поставках газу", - підсумував Шефчович.

Як повідомлялося, на зустрічі в Брюсселі 19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про попередню зустрічі, що відбулася 21 січня, і переговорні позиції сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".