Щоб Ахметову вистачило електроенергії, «Приват» почав звільняти робітників

16 травня 09:12

Запорізький феросплавний завод почав масове звільнення робітників через те, що держава збільшила ціну на електроенергію. Про це повідомив голова правління ЗФЗ Павло Кравченко.

 

«Нам з 1 січня відмовили в оренді підстанції, яка знаходиться на території нашого заводу. Відмова ця призвела до того, що ми змушені купувати електроенергію за другим класом. Ми зверталися до чиновників: «Дайте нам підстанцію в оренду, як це було в 2010 році, коли ми платили за електроенергію за першим класом. Адже це 100 - 130 млн грн на місяць. Проте Національна акціонерна компанія, яка володіє пакетом акцій ВАТ «Запоріжжяобленерго», відмовила, оскільки ми не потрапили у норму споживання електроенергії», - розповів П.Кравченко.

За словами голови правління, перші звільнення пройшли спочатку року і продовжаться влітку.

«Ми пропонуємо людям піти зараз, з усіма належними виплатами. Тому що, як зазвичай, із травня буде багато сезонних пропозицій, і люди можуть звернутися і заробити гроші. Але якщо пройде два місяці, то у липні сезонних робіт буде мало, людям взагалі буде нікуди подітися. З 1 червня ми зупиняємо ще один великий цех, на якому працює більше 500 людей. Йдуть скорочення на заводоуправлінні - керівного складу», - повідомив П.Кравченко.

На думку голови правління, подібна ситуація склалася у тому числі через те, що Україна почала експорт електроенергії до Молдови.

«Наша держава пишається тим, що продає електроенергію до Молдови. Це що - у своїх забрати, а чужим продати?.. Цим ми пишаємося? Це що, робиться в інтересах людей?», - запитав П.Кравченко.

Раніше ZN.UA повідомляло, що 1 квітня ТОВ «Пауер Трейд», що входить до ДТЕК Ріната Ахметова, почало здійснювати комерційні постачання електроенергії до Молдови.

На думку аналітиків ринку, Запорізький завод феросплавів входить до орбіти групи «Приват».