Саудівська Аравія "вбиває" економіку Росії через бажання контролювати ціну нафти – Business Insider

24 грудня 20:02

Ер-Ріяд намагається витіснити Росію і США з нафтового ринку, щоб посилити свій вплив.

 

Рік тому міністр нафти Саудівської Аравії Алі Маімі дав чітко зрозуміти, що йому байдуже, що буде з Росією, якщо країни ОПЕК не будуть скорочувати видобуток, щоб підняти ціну.

"Ми хочемо сказати світу, що країни, які ефективно видобувають нафту, заслуговують на свою частку на ринку", - сказав саудівський міністр, позначивши російський регіон Західного Сибіру як не дуже хорошого і конкурентоспроможного продавця нафти.

З того часу російська залежна від нафти економіка занепала через обвал вартості бареля "чорного золота". Про це сьогодні на сторінках Business Insider пише оглядач Джим Едвардс.

Він зауважує, що російський ВВП перестав зростати з того моменту, коли саудити дали чіткий сигнал, що збираються знищити Росію. Цілий рік країни-добувачі стрімкими темпами втрачали гроші. Москва і Вашингтон відмовилися співпрацювати з ОПЕК, щоб скоротити видобуток і підвищити ціну. Тож Саудівська Аравія і інші країни картелю продовжили нарощувати видобуток дешевої і конкурентоспроможної нафти. Це лише ще більше здешевило їхній головний продукт. На початку року нафту продавали по 55 доларів за барель, тепер вона впала до близько 35 доларів і збирається лишатися дешевою ще довго. В ОПЕК прогнозують, що ціна не зросте до 100 доларів за барель до 2040 року.

Дешева нафта не йде на користь королівському дому Саудитів. Але у їхньому розпорядженні значно більші валютні запаси, ніж у Росії. Тож те, що для Ер-Ріяду – біль, те для Москви – агонія. Видання The Telegraph припускало, що Саудівська Аравія намагається змусити Росію приєднатися до ОПЕК. Але Кремль пручається.

Президент Володимир Путін відомий тим, що не любить, коли його змушують щось робити. Тож не відомо, чи ця тактика спрацює. В цей же час існує ще й американський фактор. Саудівська Аравія продовжує нарощувати об'єми видобутку для того, щоб обвалити ціни до рівня нерентабельності для американських компаній, які швидко розвивають завдяки фрекінгу. Однак водночас це ще й "убиває" економіку Росії.

В цей же час, низька ціна на нафту почала лякати банки США. В банку Well Frago пояснили, що через обвал цін на нафту існує велика небезпека, що енергетичні компанії не зможуть обслуговувати свої борги перед банками. Загроза дефолту за такими боргами в п'ять разів вища, ніж рік тому.

Напередодні ціни на нафту Brent і WTI зрівнялися вперше за 4 роки. Експерти не виключають, що вирівнювання цін на нафту Brent і WTI може говорити про початок відновлення ринку.

Раніше Організація країн-експортерів нафти ОПЕК не стала змінювати квоти на видобуток нафти, прийнявши рішення про збереження фактичних обсягів видобутку нафти, що становить близько 31,5 млн барелів на добу. При цьому країни-члени картелю домовилися не встановлювати квоти до наступного засідання у червні 2016 року.

Аналітики Citigroup очікують, що в першому кварталі 2016 року нафта марки Brent буде коштувати в середньому 43 долара за барель, а до кінця року ціни піднімуться до 60 доларів за барель.