Саудівська Аравія отримала рекордний дефіцит бюджету на 2016 рік

29 грудня 08:34

Проте він менше на 11 мільярдів доларів від недоотриманих доходів у 2015 році. Ключова причина - обвальне падіння цін на нафту.

 

Саудівська Аравія оголосила рекордний - на рівні 87 мільярдів доларів - дефіцит державного бюджету на 2016 рік через спад цін на нафту. Влада заявила, що буде застосовувати безпрецедентне скорочення субсидій на паливо, щоб зменшити витрати на фоні спаду цін на нафту.

Як йдеться у фінансовому звіті королівства, у 2015-му дефіцит бюджет Саудівської Аравії, викликаний падінням цін на нафту, досяг рекордних 98 мільярдів доларів, тому влада планує підвищувати ціни на бензин більш ніж на 50 відсотків. Навіть зі стрибком цін, саудівці будуть платити всього 24 центи за літр високооктанового бензину.

Скорочення субсидій на паливо та інші обмеження витрат повинні знизити дефіцит у наступному році, заявили в Ер-Ріяді.

Паливні субсидії є чутливим питанням для країни, де жителі вже звикли до низької плати за комунальні послуги та паливо. Уряд щорічно виділяє приблизно 61 мільярд доларів на енергетичні субсидії, майже 11 - на бензин.

Читайте також: Саудівська Аравія на межі зміни влади і потребує економічних реформ – FT

Податки на нафту становлять майже три чверті державних доходів Саудівської Аравії.

З початку року ціна нафти марки Brent впала з 53 до 37 доларів за барель. Зниження вартості вуглеводнів прискорилося після того, як ОПЕК, ключовим учасником якої є Саудівська Аравія, незважаючи на низькі ціни і надлишок сировини на ринку, не прийняла рішення щодо зміни квоти на видобуток нафти на рівні 30 млн барелів на день, і при цьому вирішила залишити рівень фактичного видобутку, який перевищує квоту на 1,5 мільйона барелів.