Санкції США можуть зупинити будівництво "Північного потоку-2"

14 вересня 12:10

Будівництво "Північного потоку-2" може стати для "Газпрому" непосильним завданням.

 

Нові санкції США проти експортних трубопроводів РФ почали заважати будівництву "Північного потоку-2" вже самою загрозою їх застосування, пишуть "Ведомості".

Санкції роблять фінансування таких проектів, як "Північний потік-2", практично неможливим, заявив гендиректор OMV Райнер Зееле.

Відсутність роз'яснень Мінфіну США, як буде застосовуватися новий закон, створює невизначеність, яка не дозволяє точно зрозуміти джерела інвестицій, нарікав Зееле, схему фінансування проекту, можливо, доведеться переглядати.

Вартість другої черги "Північного потоку" оцінюється в 9,5 млрд євро. "Газпром" - єдиний акціонер Nord Stream 2 AG, яка будує цей трубопровід. У квітні 2017 року "Газпром", Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall підписали угоду про моделі фінансування будівництва. Європейські компанії зобов'язалися надати до 4,75 млрд євро у вигляді довгострокових кредитів. Частина коштів - $ 1,425 млрд ($ 285 млн кожна) - партнери зобов'язалися виділити в 2017 році і встигли зробити це ще до введення нових американських санкцій. На ту ж суму "Газпром" докапитализировал Nord Stream 2 AG.

Таким чином, "Північний потік-2" отримав 30% фінансування. Залишилися 70% (близько $ 6,5 млрд), які "Газпром" розраховував залучити у вигляді проектного фінансування. В якості кредиторів розглядалися і європейські банки, але американські санкції ставлять їх участь під велике питання.

"Партнерам доведеться більше розраховувати на власні кошти і працювати з російськими або азіатськими банками", - констатував Зееле. Але навіть у цьому випадку притягнути проектне фінансування на 70% вартості "Північного потоку-2" може не вийти, вважає він. - Цю частину нам, мабуть, не вдасться виконати. Але менеджмент проекту, очевидно, зараз буде шукати інші можливості для фінансування".

Не виключив Зееле і песимістичного варіанту. "Якщо жоден банк жодного євро не дасть, нам, можливо, доведеться на 100% власними коштами фінансувати весь проект", - попередив гендиректор OMV.

Повністю залучити $ 6,5 млрд у вигляді проектного фінансування може виявитися непосильним завданням, вважає Дмитро Маринченко з Fitch. "Під загрозою застосування санкцій щодо залучення фінансів від синдикату міжнародних банків. Якщо з кредитами виникнуть складності, фінансування доведеться в якийсь момент забезпечувати "Газпрому" за рахунок власних коштів", - зазначив експерт.

Керівництво "Газпрому" переконане, що при будь-якому розвитку подій проект буде реалізований в строк. "Північний потік-2" буде профінансований повністю, передав через прес-секретаря виданню глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що "Північний потік-2" містить дві загрози для України та інших країн Європи: згортання диверсифікації енергопостачань і військову загрозу.

Нагадаємо, що згідно з розрахунками експертів угорського аналітичного центру REKK, сценарій поставок газу по "Північному потоку-2" може призвести до збільшення розриву між цінами на газ у Західній і Східній Європі до 2020 року.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте в статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".