Саме "Нафтогаз" переконав підвищити ціни на газ для населення до європейського рівня — депутат

18 вересня 08:32

"Нафтогаз" може продавати свій газ за найвищою ціною з гарантованою оплатою за рахунок коштів держбюджету.

 

"Нафтогаз" поза сумнівом є монополістом, адже потреби населення у газі й теплоенергії задовольняються за окремо визначеним урядом механізмом і тільки за рахунок ресурсів, що належать "Нафтогазу". Яким чином монополіст може обґрунтувати необхідність підвищення ціни на свій ресурс в умовах відсутності платоспроможного споживача? Правильно, прирівняти себе до учасника того ринку, де є найвища ціна на природний газ. А така ціна є там, де є реальний попит на газ та існує платоспроможний споживач, - у Європі.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олексій Кучеренко, народний депутат. На його думку, володіючи необмеженим фінансовим ресурсом і маючи прямий двосторонній доступ (без участі Кабміну) до переговорів з кредиторами уряду (МВФ), "Нафтогаз" зумів "переконати" кредиторів і частину суспільства в тому, що і для нього, "незалежного" монополіста, існує ринкова ціна, - і це ціна німецького хабу. Саме за наполяганням "Нафтогазу" до Меморандуму, очевидно, було включено вимоги щодо необхідності збільшити ціну на газ для населення до так званого імпортного паритету. І саме під ці зобов'язання Україні надано кредит МВФ. І саме тому МВФ вимагає, як і будь-який кредитор, дотримання умов угоди.

"Тобто в умовах відсутності конкуренції та реального попиту (який забезпечував би оптимальний обсяг споживання ресурсів) і в результаті встановлення ціни на рівні імпортного паритету "Нафтогаз" може продавати свій газ за найвищою ціною з гарантованою оплатою (за рахунок коштів держбюджету), - мрія кожного монополіста. І "Нафтогаз", що позиціонує себе як прихильник ринкових реформ і навіть судиться з Кабміном, у жодному разі не оскаржує постанов уряду, якими тільки його зобов'язують продавати газ для населення. Він лише наполягає на необхідності встановити найвищу ціну на свій газ", - підкреслює депутат.

Детальніше про проблеми з цінами на газ і тарифами на комунальні послуги читайте у статті Олексія Кучеренка "Про популізм і популістів у сучасній Україні" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".