"Роттердам+" за два роки збільшив прибуток ДТЕК Ахметова в 2,6 рази

05 грудня 17:30

Хоча за рік прибуток холдингу зріс лише на 28%.

 

Холдинг "ДТЕК", монополію якого ніяк не можуть довести, за дев'ять місяців 2018 отримав показник EBITDA майже на чверть вище, ніж роком раніше. Такі дані оприлюднені у звіті компанії за три квартали поточного року, повідомляють "Наші гроші".

В документі зазначено, що EBITDA (операційний прибуток до сплати відсотків, податків і амортизації) у січні-вересні 2018 становить 19,00 млрд грн. Це на 28% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

У порівнянні з EBITDA за три кварталу 2016 року (у розмірі 7,33 млрд грн) показник виріс в 2,6 рази.

Дохід ДТЕК за січень-вересень склав 119,81 млрд грн. Чистий прибуток за цей період склала 3,40 млрд грн.

На початку 2016 року НКРЕКП ввело в дію так звану формулу "Роттердам+" для розрахунку тарифу на електроенергію, вироблену ТЕС. Формула передбачає, що у тариф закладається вартість вугілля по котирування у порту Роттердаму, до якої додається вартість доставки палива в Україну.

Як зазначають "Наші гроші", у той же час подорожчали і єврооблігації ДТЕК, які скуповувала компанія ICU. Співвласник цієї фірми Макар Пасенюк є фінансовим радником президента Петра Порошенка. На момент вводу формули "Роттердам+" НКРЕКП очолював Дмитро Вовк, який перед призначенням також працював у компанії ICU та "Рошені" Петра Порошенка. Співвласником ICU також був Володимир Демчишин, який був міністром енергетики та вуглепрому в період розробки "Роттердаму+" у 2015-2016 роках.

У квітні 2017 року НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через "Роттердам+". При цьому НКРЕКП приховує від НАБУ фактичні дані, які вводились у формулу для розрахунку вартості вугілля.

Як писали для DT.UA Вікторія Войцицкая і Олена Сотник, народні депутати України ("Самопоміч"), формула Роттердам+ - запорука економічного процвітання корпорації ДТЕК, яка, крім здатності непомітно транспортувати вугілля з Роттердама в Україну, ще й може ставати абсолютно невидимою, коли ринок ТЕС аналізується державними чиновниками за фактом існування монополій.

Докладніше про необхідність регулювання ринків читайте в матеріалі Вікторії Войціцької і Олени Сотник "Відповідальний капіталізм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".