"Роснефть" і "Газпром" відклали введення нових родовищ через ціни на нафту

09 листопада 03:40

При існуючих цінах на нафту, розробка нових родовищ є нерентабельною.

 

У презентації до доповіді міністра енергетики Росії який був представлений президенту РФ Володимиру Путіну 27 жовтня, говориться, що економіка російських нафтових компаній дозволяє їм заробляти при ціні на нафту нижче 50 дол за барель, але позбавляє засобів і стимулів вкладати в розробку нових родовищ, причому не тільки на шельфі, але і в Західному і Східному Сибіру.

Повідомляється, що найбільше родовищ з новими термінами розробки у компанії "Роснефть" - дев'ять. Зокрема, компанія просить відкласти на два роки, до 2018 року, розробку Юрубчено-Тохомского родовища у Східному Сибіру, на чотири роки, до 2023 року, - Байкаловского в Красноярському краї (Ванкорский кластер).

У "Газпрому" таких родовищ три, включаючи Західно-Тамбейське родовище, введення якого запропоновано перенести на шість років, до 2023 року.

Крім цього, НОВАТЭК запросив перенесення початку розробки на дев'ять років двох великих нафтогазоконденсатних родовищ - Уренгойського і Північно-Ювілейного.

Читайте також: У Росії визнали повний контроль США над розвитком нафтового ринку

Як писало агентство Bloomberg, економіку Росії, яка побудована на експорті сировини, при ціні нафти 50 доларів за барель чекає найглибша рецесія за останні 20 років. Падіння ціни на нафту перевірить оптимізм президента Росії Володимира Путіна, який заявив, що найгірший етап економічної кризи вже пройдено. Для збалансування бюджету РФ необхідна ціна нафти 80 за барель, зазначає агентство.

Світовий банк погіршив прогноз цін на нафту, а також на іншу сировину у 2015-2016 роках. "Достатні запаси нафти й іншої сировини і слабкий попит, особливо на промислові види сировини, є причиною того, чому ціни можуть залишитися стабільно низькими", - заявив старший економіст СБ Джон Баффес.

Експерти Goldman Sachs Group Inc вважають, що надлишок пропозиції нафти на світовому ринку буде підтримувати низькі ціни протягом наступних 15 років. Довгостроковий прогноз Goldman Sachs передбачає вартість нафти на рівні близько 50 доларів за барель.