В "МТС Україна" зізналися, що шукають покупця на частину компанії

21 жовтня 15:16

За словами близького до МТС джерела, сенс можливої угоди може бути, зокрема, в тому, щоб убезпечити виплати дивідендів.

 

Компанія "МТС Україна" веде переговори з потенційними співінвесторами про продаж пакета своїх акцій. Офіційно це підтвердив генеральний директор українського оператора Іван Золочівський.

Золочівський уточнив, що це не означає, що компанія продається, і колишні акціонери виходять з бізнесу. За його словами "МТС Україна", новому співінвестору буде запропонує пакет, менше контрольного.

"Але материнська група (АФК "Система" Володимира Євтушенкова - ред.), тверезо оцінюючи перспективи, розуміє, що мати контрольну частку в МТС Україна більше немає ніякого сенсу", - розповів Золочівський в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами ніяких конкретних домовленостей на даний момент не підписано, так само як і не вирішене формат участі співінвестора в компанії.

Раніше повідомлялося, що російська МТС хоче продати частину бізнесу мобільного оператора "МТС Україна"західному інвестору і розділити з ним інвестиції в розвиток мережі. Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на одного з російських бізнесменів і джерело, близьке до акціонерів компанії.

Як пише видання, про переговори знають також два українських підприємця, за словами яких "МТС" вибрала банк для оцінки активу, який входить в "велику міжнародну групу".

"Питання [про можливу угоду] обговорюється", але не на високому рівні, говорить людина в АФК "Система" (основний власник МТС). За його словами, "виникає багато різних ідей" у зв'язку з високими ризиками, яким піддається російський бізнес в Україні.

За словами близького до МТС джерела, сенс можливої угоди може бути, зокрема, в тому, щоб убезпечити виплати дивідендів, - зараз виходить, що українська компанія платить дивіденди російськый і це може викликати невдоволення української влади, пояснює він.

Читайте також: Російський держбанк ВТБ згортає роботу в Україні, але не закривається

Джерело в "МТС" запевняє, що оператор шукає західного партнера, щоб розділити з ним тягар інвестицій у ліцензії та мережі 3G. Ідея в тому, щоб новий інвестор увійшов в капітал компанії і частково фінансував будівництво в обмін на участь в дивідендах "МТС Україна".

За словами джерела, поки немає ніякої визначеності ні щодо сум, ні по часткам, немає і тих, хто зацікавився цією можливістю, хоча пошуки почалися ще влітку. В якості консультантів обрано два великих банки.

Згідно звітності "МТС-Україна" за підсумками 2012 і 2013 рр., компанія виплатила материнській МТС у вигляді дивідендів по 2,23 млрд гривень (за курсом на кінець 2013 року - $ 270 млн).

У II кварталі 2014 рік український бізнес приніс російської "МТС" майже 8% від загальної виручки. Оператор обслуговував на кінець червня 23,07 млн абонентів - він посідає друге місце за розміром абонентської бази після "Київстару". Частка "МТС-Україна" в загальних доходах МТС рік від року знижується, звертає увагу керуючий партнер AC&M-Consulting Михайло Алексєєв.

Засновник і колишній гендиректор "Київстару" Ігор Литовченко передбачає, що акціонером "МТС-Україна" може стати тільки великий міжнародний гравець або незалежний підприємець. АМКУ навряд чи схвалить покупку оператора кимсь із існуючих операторів, впевнений Литовченко. Тому, міркує він, пошук інвестора може зайняти багато часу.

Разом з тим, представник "МТС" Дмитро Солодовников заявив, що компанія не має наміру йти з України, і зацікавлена в розвитку бізнесу та інфраструктури, в тому числі мереж нових поколінь. Можливий продаж частини акцій української "дочки" він не коментує.

Як повідомлялося раніше, українським мобільним операторам у Криму поставили умову - вони зможуть продовжити свою роботу на території півострова, якщо отримають дозвіл у відповідності з законодавством Росії.