Російський ВЕБ не буде продавати українську "дочку" - Ъ

13 серпня 09:59

ВЕБ має намір поступово згорнути діяльність.

 

Російський Внэшекономбанк (ВЕБ) майже відмовився від ідеї продати свій дочірній український Промінвестбанк (ПІБ), і згортає свою діяльність в Україні. Остаточне рішення приймуть восени. Про це пише КоммерсантЪ.

На даним момент "дочка" ВЕБа згортає активні операції: перестає видавати нові кредити й залучати вклади. ВЕБ схиляється до закриття Промінвестбанку, але остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

Експерти вважають, що збитки від закриття ПІБа можуть скласти близько 5,1 млрд грн (13 млрд руб).

За словами одного із співрозмовників, ВЕБ повністю розриває відносини з останнім покупцем - українським і російським бізнесменом Павлом Фуксом, так як йому ні в якій конфігурації не вдалося погодити угоду з Національним банком України (НБУ).

Промінвестбанк на 99,77% належить ВЕБу. Згідно звітності за перше півріччя 2018 року, активи банку перевищують 17 млрд грн. ПІБ займає 11 місце за активами на українському ринку. Збиток банку за шість місяців склав 405,5 млн грн.

Джерело, близьке до Промінвестбанку, розповів про дві основні проблеми, пов'язані зі згортанням банком діяльності на українському ринку.

"Проблема полягає в тому, що на балансі банку перебувають кредити, які закінчаться не раніше ніж через чотири роки. Їх можна або переуступити за невеликі гроші, або ж скоротити мережу Промінвестбанку до одного відділення і чекати завершення усіх розрахунків з клієнтами", - говорить співрозмовник.

Крім того, проблемою є нерухомість, якою володіє банк. За словами співрозмовника, вона коштує близько $ 50 млн і її продаж вимагатиме значного часу.

Нагадаємо, що ще в лютому в російському ВЕБ заявляли про плани продати Промінвестбанк до травня.

Раніше глава російського ВЕБ Сергій Горьков спростував повідомлення ЗМІ про продаж Промінвестбанку бізнесменові Олександру Ярославському.