Російське наглядове відомство виявило погіршення якості грузинських вин

24 червня 23:47

Поки що заборони на ввезення грузинських вин немає, але ніхто не знає, яким буде рішення Росії завтра.

 

В Росспоживнагляді раптово в черговий раз "виявили" погіршення якості грузинського алкоголю, що поставляється в Росію.

Зокрема, у відомстві повідомили, що з 2014-го по 2018 рік, за даними служби, в 2,9 рази - до 203 тисяч літрів - зросла кількість грузинського алкоголю, не відповідного вимогам. Через це відомство посилило контроль за якістю грузинської продукції.

Заява Росспоживнагляду прозвучала через три дні після того, як влада Росії вирішили припинити пряме авіасполучення з Грузією, повідомляє Forbes.

За даними відомства, з 2014 по 2018 рік кількість продукції, яка не відповідає вимогам, збільшилась у 2,9 рази. У минулому році вона склала 203 000 літрів. Йдеться про вина виробництва АТ "Багратіоні-1882", ТОВ "Болеро енд Компані", ТОВ "Кахетинське традиційне виноробство", ТОВ "Бадагоні", ТОВ "Будинок грузинського вина", ТОВ "Корпорація грузинське вино", ТОВ "Компанія грузинських вин і алкогольних напоїв" та ТОВ "Батоно", повідомило російське відомство. Всі партії зазначеної продукції не допущено до ввезення в Росію. Однак до інциденту з депутатом російської Держдуми, через самовпевнену поведінку якого почалися антиурядові протести в Тбілісі, питання про неякісні вина не піднімалися. Подібне вже було в роки конфліктів між Грузією і Росією.

Як відомо, президент Росії Володимир Путін підписав указ, який заборонив російським авіакомпаніям польоти в Грузію з 8 липня. З цього ж дня грузинські перевізники також не зможуть здійснювати перельоти в Росію. Наступного дня Мінтранс заборонив польоти грузинських авіакомпаній в Росію з 8 липня. На думку експертів, через обмеження втрати російських авіакомпаній можуть скласти від 2,3 млрд. до 3 млрд. рублів.

Припинення авіасполучення з Грузією може залишитися єдиною обмежувальної мірою Росії. У той же час, якщо заборона торкнеться і грузинського експорту в Росію, збитки країни може перевищити $ 1 млрд. і торкнутися сотен тисяч грузинських громадян.

У Грузії з 20 червня проходить хвиля протестів проти влади. За оцінками Міністерства охорони здоров'я Грузії, під час зіткнень постраждали 240 осіб, поліція повідомляла про понад 300 затриманих. Приводом для виступів став інцидент з депутатом Держдуми Сергієм Гавриловим, який повинен був виступати на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я, президентом якої він є. Депутат, відкриваючи засідання, сів у крісло спікера грузинського парламенту. Це викликало невдоволення у представників різних грузинських політичних сил.

Депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов виступав за відокремлення грузинських Абхазії і Південної Осетії. За даними грузинської опозиції, він воював за Абхазію проти Грузії в 1992-1993 роках.