Російська компанія вимагає анулювати санкції ЄС з постачання турбін в Крим

11 грудня 13:29

Факти порушень не встановлено, висновки зроблені на підставі матеріалів ЗМІ - "Технопромекспорт".

 

Російська компанія ТОВ "ВО "Технопромекспорт" звернулася в суд ЄС з вимогою скасувати рішення про санкції щодо компанії за поставку турбін Siemens в окупований Крим.

Паралельно аналогічне звернення подав глава компанії - Сергій Топор-Гілка, який був включений в той же санкційний список. "Технопромекспорт" просить скасувати рішення Ради ЄС, яким компанія була включена в санкційні списки у зв'язку з постачанням турбін Siemens в Крим.

Мова йде про рішення ради від 4 серпня. Тоді в санкційний список, крім ТОВ "ВО "Технопромекспорт, потрапили глава компанії Сокиру-Гілка, глава департаменту Міненерго РФ Євген Грабчак та ЗАТ "Інтеравтоматика" (учасник будівництва ТЕС в анексованому Криму).

Основним аргументом компанії є те, що факт порушення "Технопромэкспортом" контракту з Siemens ще не встановлений за російськими законами (зараз компанії судяться в Арбітражному суді Москви). Крім того, як заявила компанія, про факт транспортування турбін в Крим повідомляли ЗМІ, а їх матеріали базуються на анонімних джерелах.

Раніше повідомлялося, що Московський суд відмовив Siemens в арешті турбін в Криму.

Раніше Рада ЄС поповнила санкційний список РФ через скандал з турбінами Siemens.

Також повідомлялося про те, що Siemens наполягатиме на кримінальному переслідуванні осіб, причетних до переміщення вироблених компанією турбін в анексований Крим.

Німецький концерн Siemens ще в березні повідомив про те, що поставив російському ВАТ "ВО "Технопромекспорт" чотири газові турбіни, майданчиком для яких, згідно з контрактом, повинна стати нова ТЕС на Тамані. Це обладнання, як писало DT.UA, може бути в обхід санкцій використано Росією для будівництва нової ТЕС в окупованому Криму.

Детальніше про механізм постачання в Крим європейського енергетичного обладнання в обхід санкцій читайте в статті Ігоря Маскалевича "Турбіни для Кримнаша" у тижневику Дзеркало тижня. Україна".