Російська електроенергія підтримує частоту і баланс потужності — голова "Укренерго"

19 листопада 11:39

Україна зобов'язалася імплементувати норми європейського законодавства, що сприяють розвитку конкуренції і забезпечують рівний для всіх доступ до ринку електроенергії.

 

Імпорт електроенергії з Росії став можливий ще з 1 липня 2019-го, коли набув чинності Закон України "Про ринок електричної енергії". Останні зміни в цей закон лише спростили його - дозволили імпортувати не тільки на ринок на добу вперед (як було встановлено в законі з самого початку), але і за двосторонніми договорами. А ще в 2017 р. Україна підписала Угоду про умови приєднання енергосистем України і Молдови до енергомережі континентальної Європи - ENTSO-E.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Алла Єрьоменко і задається питаннями: "Створить нам проблеми імпорт електроенергії з РФ при прагненні України до об'єднання з євроринком? І як це позначиться на українських споживачах та ринку?"

Голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук зазначив, що Україна зобов'язалася імплементувати норми європейського законодавства, які сприяють розвитку конкуренції та забезпечують рівний для всіх доступ до ринку електроенергії. Це саме стосується й імпорту електроенергії. Крім того, за словами голови системного оператора, у нас виробництво електроенергії монополізоване окремими компаніями. І це справді створює проблеми.

Міністр енергетики та екології Оржель підкреслив: "Для нас пріоритетом є синхронізація української та європейської енергосистем. Великі ринки додають більше конкуренції".

Як зазначає голова "Укренерго", Україна як член Енергетичного співтовариства зобов'язана дотримуватись європейського законодавства у відносинах з іншими членами ЄС. Ні Росія, ні Білорусь не є членами Євросоюзу. Наші відносини з цими двома країнами регулюються національним законодавством, але за однаковими принципами. Якщо будуть рівні правила, то не буде жодних заперечень з точки зору євродиректив.

"Синхронізація дозволить зменшити наші певні технічні ризики, підвищити нашу незалежність від РФ, безпековий компонент. Насправді ця залежність не менш критична, ніж газова. Тому що частоту і баланс потужності у нас підтримує Росія. І у нас були прецеденти кілька років тому, коли Росія не виконувала своїх зобов'язань", - підкреслив Ковальчук.

Детальніше про проблеми українського енергоринку читайте у статті Алли Єрьоменко "Енергоринок: дитячі хвороби чи спроби повернути ручне управління?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".