Росія відновила прокачування нафти в Білорусь

25 сiчня 15:59

ВАТ "АК" Транснефть "відновило прокачування нафти в Білорусь, повідомив офіційний представник компанії Ігор Дьомін. За його словами, о 16:50 за київським часом почалося прокачування на Полоцьк, о 17:00 - на Мозель.

 

Відповідаючи на питання про те, скільки нафти буде поставлено в республіку до кінця січня 2011 року, Дьомін зазначив, що "Транснафта" буде намагатися прокачати близько 300-350 тисяч тонн нафти.
За графіком Міненерго РФ, постачання нафти в Білорусь на січень 2011 були заплановані в об'ємі 1,5 мільйона тонн. Однак цей графік неможливо виконати в повному об'ємі, оскільки поставки в республіку не здійснювалися з початку січня 2011 року.
Нагадаємо, на початку грудня 2010 Москва і Мінськ домовилися про безмитне постачання нафти до Білорусі в 2011 році в разі ратифікації Мінськом угод щодо Митного союзу і Єдиного економічного простору. У свою чергу Білорусь погодилася стягувати мита на експорт нафтопродуктів і передавати 100% збору Росії.
Однак з 1 січня 2011 року російські нафтові компанії припинили постачання нафти до Білорусі у зв'язку з відсутністю договорів на поточний рік. Як повідомили тоді в білоруському концерні "Белнефтехм", "з російськими постачальниками обговорюються питання ціноутворення". При цьому трейдери стверджували, що транзит нафти до Європи не постраждав.
Прем'єр-міністри Росії і Білорусі Володимир Путін і Михайло Мясникович 20 січня 2011 провели переговори в Москві, за підсумками яких доручили своїм заступникам і профільним відомствам завершити узгодження питань щодо поставок енергоносіїв до Білорусі в найближчі дні.
За матеріалами: РБК-Україна