Росія не залишила Україні газу для LNG-терміналу

24 сiчня 06:01

Росія вибрала весь експортний потенціал каспійських родовищ, не залишивши ресурсів для європейського проекту газопроводу Nabucco і українського терміналу з перевалювання ЗПГ.

 

Про це у понеділок, 24 січня, пише «Коммерсант-Украина» у статті «Сектор без газа».

Голови «Газпрому» і Держнафтокомпанії Азербайджану Олексій Міллер і Ровнаг Абдуллаєв у п'ятницю, 21 січня, домовилися про те, що РФ збільшить закупівлю природного газу в Азербайджані у 2,5 рази - до 2 млрд кубометрів у 2011 році і до 16 млрд кубометрів у 2030 році. Більше того, сторони домовилися збільшити постачання у 2012 році «понад узгоджені раніше обсяги».

Євросоюз намагався перехопити ініціативу і взяти під контроль експорт азербайджанського газу. У ході численних конференцій та робочих зустрічей єврочиновники обіцяли купувати азербайджанський газ для
Nabucco, але комерційних переговорів не проводили. Як розповіло джерело видання, близьке до ДНКАР, Жозе Мануел Баррозу приїжджав до Баку з наміром підписати декларацію щодо постачання газу у Nabucco, а підписав - про постачання щодо «Південного коридору». Цей проект включає в себе, окрім Nabucco, трубопроводи ITGI (Interconnect-Turkey, Greece, Italy) і Transadriatic Pipeline і передбачає диверсифікацію джерел постачань.

Росія, зрозумівши, що Брюссель загрожує її енергополітичому патронажу в Закавказзі, зробила хід конем і запропонувала Баку максимально високу ціну. «Закупівля газу буде проводитися на основі формули ціни, прив'язаної до нафтового кошика, і при відсутності обмежень за обсягами закупівлі у довгостроковій перспективі», - повідомив «Газпром». При цьому сценарні умови довгострокового балансу газу РФ на 2030 рік враховують 16 млрд кубометрів азербайджанського газу.

Україні контракт «Газпрому» з Азербайджаном принесе додаткові труднощі, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Наш термінал з перевалювання ЗПГ майже повністю будується під азербайджанський газ. Якщо Росія в повному обсязі його законтрактує, у нас можуть виникнути проблеми із завантаженням терміналу", - говорить він. Україна планувала у січні-березні провести тендер на розробку ТЕО реалізації інвестиційного проекту щодо постачання в Україну зрідженого природного газу і будівництва LNG-терміналу. У даний момент розглядається три можливих майданчика для розміщення терміналу: в Одеській області, в Очакові (Миколаївська область) і у Феодосії (Крим).

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»