Росія може ввести експортні мита на зерно

12 жовтня 07:15

Жвавий розпродаж зерна експортерами змушує російську владу замислитися про створення стримуючих механізмів. Так, Росія може ввести експортні мита на зерно, якщо експорт перевищить 23-24 мільйони тонн у поточному сільськогосподарському році, заявив перший віце-прем'єр Віктор Зубков.

 

За його словами, цього року врожай зернових культур може скласти 90-92 млн тонн.

"Для внутрішнього споживання нам необхідні 70-72 мільйони тонн. Але нам також потрібні 15-16 млн тонн для перехідних запасів до кінця року. Таким чином, ми можемо експортувати 23-24 млн тонн у поточному урожайному році (з 1 липня 2011 року по 30 червня 2012 року, - ред.)", - сказав він.

За словами В.Зубкова, з моменту скасування зернового ембарго 1 липня поточного року і до сьогоднішнього дня з країни вже вивезено 10,7 млн т зерна. Якщо експорт буде тривати такими ж темпами, то до початку 2012 року його обсяг досягне 18-19 млн т, очікують в уряді.

Щоб зберегти баланс і цінову стабільність на внутрішньому ринку, уряд може ввести заходи обмеження експорту.

Зокрема В.Зубков доручив розробити і внести до 1 листопада поточного року документ, який дасть можливість уряду РФ пригальмувати вивезення зерна в разі перевищення прогнозованого обсягу експорту.

Механізм передбачає введення плаваючого мита, і він вже узгоджений з усіма міністерствами і відомствами.