Росія і Фірташ підготувалися через суд продавати газ в обхід «Нафтогазу»

05 жовтня 07:01

Вищий господарський суду своєю постановою від 27 вересня прийняв рішення про виведення НАК "Нафтогаз України" зі складу засновників "УкрГаз-Енерго" (УГЕ). Про це повідомляється в єдиному держреєстрі судових рішень.

 

Таким чином, суд відхилив касацію "Нафтогазу" і Кабінету міністрів на рішення Київського апеляційного господарського суду від 30 червня, повідомляє «КоммерсантЪ-Украина».

Нагадаємо, що у 2008 році за ініціативою Юлії Тимошенко, "Нафтогаз" оголосив вимогу ліквідувати УГЕ, оскільки участь монополії в СП не було погоджено з Міненерго.

1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва ухвалив рішення про ліквідацію УГЕ, але воно було опротестовано у касаційній інстанції. Тепер суд визнав за необхідне прибрати з числа засновників УГЕ лише "Нафтогаз", тобто єдиним власником СП стала RosUkrEnergo.

Джерело видання у "Газпромі" повідомило, що якщо чинні газові договори будуть переглянуті, монополія має намір відновити постачання газу українським споживачам безпосередньо через УГЕ.

"Поки за угодами від 19 січня 2009 року ми можемо постачати паливо виключно через "Нафтогаз". У разі ліквідації НАК або підписання нового договору, на якому наполягає український уряд, ми не плануємо вказувати в ньому монопольне право НАК на імпорт російського газу. І, відповідно, почнемо постачати його і УГЕ ", - сказало джерело.

"УкрГаз-Енерго" було створено в лютому 2006 року як посередника при продажі імпортного газу на внутрішньому ринку України. Його акціонерами на паритетних засадах були "Нафтогаз" і RosUkrEnergo (50% належить "Газпрому", 50% - підприємцеві Дмитру Фірташу). У березні 2008 року за ініціативи Юлії Тимошенко УГЕ припинило роботу на внутрішньому ринку газу. На той момент компанія володіла 6 млрд кубометрів газу, які пізніше були повернуті їй в судовому порядку.