Росія активно переводить долари США в євро і юані

10 сiчня 11:47

Частка долара в золотовалютних резервах РФ впала до історичного мінімуму.

 

Американська валюта втратила багаторічне лідерство в російських золотовалютних резервах. Це випливає з щоквартального огляду діяльності Банку Росії з управління активами в іноземних валютах та золоті, повідомляє DW.

Наголошується, що на кінець червня 2018 року частка долара США впала до історичного мінімуму в 21,9% порівняно з 43,7% у кінці березня. При цьому частка євро зросла до 32%, а китайських юанів до 14,7%.

Експерти вважають, що санкції проти РФ з боку США і ЄС, а також динаміка цін на нафту може викликати девальвацію російської валюти. Досвід грудня 2014 року, коли рубль опускався нижче 100 рублів за євро, показує, що іноді російській владі ледве вдається контролювати ситуацію на валютному ринку. Таким чином, Російський Банк намагається знизити можливі ризики, збільшуючи частку євро і юаня в своєму золотовалютний резерв.

Нагадаємо, в квітні-травні минулого року Росія провела безпрецедентний розпродаж держоблігацій США, позбувшись за два місяці від паперів на $ 81 млрд. Це сталося відразу після квітневого раунду санкцій проти найбільших російських бізнесменів.

У цілому, близько $ 100 млрд золотовалютних резервів російського центробанку були переведені в євро, китайський юань і японську ієну.

До кінця грудня золотовалютні резерви РФ становили $ 466 млрд. Рік тому в розпорядженні центробанку та уряду Росії знаходилося $ 432,7 млрд.

Повідомлялося, що Європейський Союз продовжив дію економічних санкцій проти Росії на півроку.