Ринок електроенергії буде монополізований ДТЕК Ріната Ахметова — депутат

19 травня 13:52

На сьогоднішній день загальна частка у виробництві електроенергії двох структур - ДТЕК і ДП "НАЕК "Енергоатом" (найбільші виробники електричної енергії) - коливається між 75 і 90%.

 

До впровадження нової моделі енергоринку 1 липня поточного року, як передбачено Законом "Про ринок електричної енергії", залишилося кілька тижнів. Однак, протягом наступних років ринок виробництва і постачання електроенергії буде монополізовано за активної участі компанії ДТЕК Ріната Ахметова. А держава в особі призначених фактично Порошенком АМКУ та НКРЕКП максимально сприятиме посиленню "ринкової" влади однієї приватної компанії.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Вікторія Войціцька, народний депутат України ("Самопоміч"). За її словами, на сьогодні спільна частка у виробництві електроенергії двох структур - ДТЕК і ДП "НАЕК "Енергоатом" (найбільші виробники електричної енергії) - коливається між 75 і 90%.

"При цьому теплова генерація України, що відіграє ключову роль у ключових сегментах майбутнього ринку - ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку, контролюється Рінатом Леонідовичем приблизно на 80%. Хто конкуруватиме із ДТЕК за таких умов?" - запитує нардеп.

На думку автора, конкуренція можлива за умови наявності імпортованої електроенергії. Але її обсяг на ринку має становити щонайменше 20%, аби імпорт став вагомим важелем конкуренції. Суто теоретичні 10% імпорту, про які говорить голова ДТЕК Максим Тимченко, на ситуацію майже не вплинуть.

За розрахунками оператора енергосистеми НЕК "Укренерго", говорить її голова Всеволод Ковальчук, тільки наявність відкритого доступу, зокрема для імпортної електроенергії, яка часто дешевша за вироблену генеруючими компаніями України, є запорукою появи реальної конкуренції на внутрішньому ринку електроенергетики.

Детальніше про реформу ринку електроенергії читайте у статті Вікторії Войціцької "Пастка для президента, або Реформа ринку електроенергії "в овечій шкурі"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".