Річна інфляція в Україні у квітні сповільнилась до 9,8%

06 травня 16:53

Ціни на продовольство у квітні залишилися незмінними, однак на папері "подорожчав" газ.

 

Річна інфляція в квітні 2016 року до квітня минулого року сповільнилася до 9,8% порівняно з 20,9% березні, повідомляє Державна служба статистики.

За даними статистичного відомства, з початку 2016 року споживчі ціни зросли на 5,1%, а квітні інфляція склала 3,5%.

При цьому у квітні ціни на продовольство залишилися на колишньому рівні. Алкогольні напої і тютюнові вироби подорожчали на 2,8%, одяг і взуття – на 1,7%.

Найзначніший внесок у квітні інфляцію внесли "житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива" (20,1%). За даними Держстату, газ подорожчав на 48,4%, хоча в цьому місяці підвищення цін на газ не було. Очевидно, ця цифра пов'язана з судовими рішеннями на користь газових компаній і надалі буде відкоригована, як це вже було в минулому році.

Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2015 року склала 43,3%. Найбільше зростання цін було зафіксоване на початку року - 3,1% у січні, 5,3% в лютому, 10,8% в березні і 14,0% квітні. У середині року спостерігалася сезонна дефляція, а восени ціни зростали приблизно 2% щомісяця.

Уряд заклав у держбюджет на 2016 рік інфляцію в розмірі 12%. Однак, як писав екс-заступник голови НБУ Ігор Шумило для ZN.UA, "прогнозами НБУ і Мінфіну не довіряє ніхто, навіть вони самі. Ключовим загальноприйнятим індикатором довіри до політики органів влади виступає відмінність між проголошеними ними цілями (або прогнозами) та очікуваннями. На жаль, на початку 2016 р. ми мали надзвичайно невтішну ситуацію. При прогнозованих владою на 2016 р. курсі національної валюти на рівні близько 24 грн за долар США й інфляції у 12% очікування бізнесу, експертів і населення були значно гіршими".