РФ вимагає від Києва і Брюсселя зберегти їй доступ на український ринок продуктів

10 вересня 17:16

Російська сторона хоче убезпечити себе від проблем з експортом сільгосппродукції і продуктів харчування на ринок України.

 

Росія хоче зафіксувати в Угоді про асоціацію України та ЄС окремі умови доступу російської сільгосппродукції і продуктів харчування на український ринок. Про це свідчить аналіз розробленого Росією документа з її правками до угоди про асоціацію, який є в розпорядженні ZN.UA (дивитися документ).

З одного боку, в РФ стверджують, що та чи інша українська продукція (українські цукерки і сири, курятина і картопля) не допускається на російський ринок, оскільки не відповідають санітарним і фітосанітарним нормам РФ.

Але, з іншого боку, РФ боїться, що зближення українського законодавства з європейським у сфері СФС-контролю ускладнить доступ російської сільгосппродукції і продуктів харчування на наш ринок. Наприклад, епізоотична ситуація в РФ на порядок гірша, ніж в Україні.

У РФ хочуть, щоб наближення законодавчої системи України до законодавчої системи ЄС відбувалося "без шкоди для доступності внутрішнього ринку України для вироблених традиційними торговельними партнерами України товарів, щодо яких застосовуються СФС-заходи", тобто для товарів з РФ.

РФ також хоче зобов'язати Україну "не передавати будь-яке із своїх повноважень компетентних органів (у сфері санітарного і фітосанітарного нагляду - ред.) національним або інтернаціональним інститутам".

Росія також виступає проти обов'язкового переходу в торгівлі з Україною на нові європейські стандарти сертифікації товарів. Зокрема, при вступі в силу зони вільної торгівлі України з ЄС Москва пропонує дозволити Україні використовувати в торгівлі з РФ старі (діючі, відмінні від європейських) двосторонні сертифікати. "Україна може використовувати в торгівлі з третіми країнами двосторонні сертифікати, які відрізняються від згаданих єдиних шаблонів", - йдеться в тексті пропонованих Росією змін.

Зазначимо, що Україна вже давно змінює своє СФС-законодавство. І до цих пір ніяких предметних зауважень з боку РФ з цього приводу не було.

Нагадаємо, як повідомляв ZN.UA Росія висунула Україні та ЄС свій список змін в Угоду про асоціацію. Серед іншого, документ передбачає внести правки в угоду таким чином, щоб воно дозволяло надалі інтегрувати Україну в Митний союз. Крім того, цими змінами Росія домагається для себе "енергетичних" гарантій, які дозволять зберегти невигідний для Києва контракт з "Газпромом".

Докладніше читайте в статті Тетяни Силиной "Росія - країна гуав і манго" на сайті "Дзеркала тижня. Україна". !zn