РФ продовжує видобуток газу на Одеському родовищі

03 вересня 17:45

Раніше планувалося зупинити роботи з 1 липня.

 

Росія не припинила видобувати газ на найбільшому родовищі кримського шельфу - Одеському, хоча планувалося зупинити видобуток з 1 липня. Про це повідомляє російське РБК з посиланням на джерела, які побажали залишитися неназваними.

Продовження видобутку підтверджує динаміка даних з видобутку конденсату "Черноморнєфтєгаза". "У липні видобуток конденсату знизився порівняно з червнем на 5,4%, до 2,4 млн тонн, тобто не більше, ніж знижувався в останні півроку", - вказує аналітик Reuters Максим Назаров.

За даними видання, так зване кримське міністерство палива та енергетики скасувало наказ про зупинку Одеського, який у листопаді підписав екс-гендиректор "Черноморнєфтєгаза" Борис Зимін. Це сталося під час призначення нового гендиректора Олександра Кузнєцова. Співрозмовник видання каже, що "рішення по Одеському підвисли", так як за півроку місцеві влади і Міненерго не змогли остаточно узгодити баланс видобутку та споживання газу в Криму. Через це не зрозуміло, скільки грошей знадобиться "Черноморнєфтегазу" з федерального бюджету (для субсидування тарифів для кримських споживачів у разі придбання більш дорогого газу з материка).

За словами джерел агентства, Росія планувала зупинити видобуток на Одеському родовищі через рекомендацію Міністерства закордонних справ. Також вони нагадали, що Одеське розташоване ближче до Одеської області України, ніж до берега Криму. Якщо виходити з того, що РФ претендує на виняткову економічну зону в межах 200 морських миль (370 км) від берегів Криму, то російська та українська економічні зони будуть накладатися один на одного, і в цьому випадку суди або договірні держави часто відштовхуються від критерію серединної лінії (лінія, проведена так, що кожна її точка рівновіддалена від найближчих точок протилежних берегів). Розмежування спірних економічних зон в такому разі може бути здійснене по серединній лінії, і Одеське родовище знаходиться за серединною лінією в українській економічній зоні.

Як зазначили співрозмовники, Одеське швидше за все зупинять. У травні "Черноморнєфтєгаз" провів аукціон на виконання геофізичних робіт для ліквідації 33 свердловин у 2018-2020 роках.

За даними голови правління державного АТ "Чорноморнафтогаз", з Одеського газового родовища Росія після анексії Криму незаконно видобула понад 3,5 мільярдів кубометрів газу.

Раніше в "Чорноморнафтогазі" повідомили, що активи нафтогазової компанії, які залишилися на території анексованого Росією півострова Крим, оголошені в міжнародний розшук.