Рейтинг Києва більше не дефолтний: S&P і Moody's підвищили свої оцінки

23 грудня 09:38

Суверенний рейтинг Києва в іноземній і національній валюті змінено S&P до "CCC+" з "D" зі стабільним прогнозом.

 

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило довгострокові рейтинги Києва в іноземній і національній валюті до "CCC+" з "D", повідомляється у прес-релізі агентства.

Прогноз по рейтингах - "стабільний".

Рішення про підвищення рейтингу Києва послідувало після завершення реструктуризації боргу міста, зазначається в повідомленні S&P.

"Зміна рейтингу пов'язана з виконанням 22 грудня складного обміну боргових паперів Києва. Підвищення рейтингу до ССС+ відображає поліпшення виконання бюджету на тлі збільшення податкових надходжень і зменшення боргового навантаження після реструктуризації боргу", - говориться у звіті агентства.

Інше рейтингове агентство - Moody's - змінило на "стабільний" з "негативного" прогноз по рейтингах Києва в іноземній і національній валюті, підтвердивши їх на рівні "Ca".

"Основними двигунами зміни прогнозу є істотний прогрес Києва у переговорах з кредиторами про реструктуризацію валютного боргу, а також зменшення системного ризику з урахуванням поліпшення кредитного профілю уряду України, що знайшло відображення в недавньому поліпшення агентством рейтингу суверенних облігацій до "Caa3/стабільний" з "Ca/негативний", говориться в прес-релізі Moody's.

11 листопада міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг в іноземній валюті Києва з переддефолтного рівня "C" до дефолтного - "D". Довгостроковий рейтинг був знижений внаслідок прострочення платежу за єврооблігаціями на 250 мільйонів доларів, а також з урахуванням майбутнього прострочення за євробондами на суму в 300 мільйонів доларів.

8 жовтня Київська міська рада прийняла рішення про введення тимчасового мораторію на виплати за зовнішніми боргами міста з 6 листопада. Дану ініціативу підтримали 90 київських депутатів.

В результаті 9 жовтня Fitch відреагувала на рішення київської влади, знизивши рейтинг столиці до рівня "обмежений дефолт".

Примітно, що агентство прогнозувало практично неминучий дефолт Києва ще у вересні.

Зазначимо, в серпні керівництву України вдалося досягти домовленості з кредиторами щодо списання 20% державного боргу (або 3,8 мільярдів доларів). Варто очікувати, що будь-які пропозиції про реструктуризацію заборгованості призводять до зниження рейтингу кредитними агентствами. Наприклад, у серпні Fitch знизило кредитний рейтинг України до рівня "С", що свідчить про неминучість дефолту.