Реверс газу в Україну зі Словаччини розпочнеться 2 вересня

28 серпня 17:28

Тестування нового газопроводу-інтерконектора проходить в плановому режимі.

 

Реверсні постачання газу із Словаччини в Україну почнуться 2 вересня, повідомили у прес-службі оператора словацької ГТС Eustream. Раніше називали термін початку постачань з 1 вересня.

"Тестування нового газопроводу-інтерконектора проходить згідно з нашими очікуваннями. Офіційний запуск його в експлуатацію призначено на 2 вересня", - повідомили у прес-службі.

Нагадаємо, 28 квітня між ПАТ "Укртрансгаз" і Eustream було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних постачань газу в Україну. Мова йде про так званий "малий реверс" по газопроводу Вояни-Ужгород. Потужність "малого реверсу" становить максимум 27 млн куб. м на добу, або 10 млрд кубометрів на рік. Україна забронювала ці потужності до кінця 2019 року. Поставки з вересня підуть на постійній основі на певних технічних умовах, а з березня 2015 року - вже остаточно на безперервній основі, повідомляли в Еustream.

З 16 серпня оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" спільно з Eustream почали тестові постачання газу зі Словаччини, добові обсяги становлять до 2 млн кубометрів. Потім стало відомо, що тестування реверсивного газопроводу Вояни-Ужгород триватиме до кінця серпня.

Україна восени розраховує відкрити так званий "великий реверс" газу через Словаччину, що передбачає можливість фізичних постачань до 30 млрд кубометрів на рік. !zn