Рахункова палата анонсувала перевірки щодо використання коштів на ремонт доріг

16 липня 14:57

Перевірки почнуться вже цієї осені.

 

Рахункова палата на початок осені запланувала перевірити ефективність використання бюджетних коштів на капітальний ремонт доріг державного значення. Перші в черзі на перевірки три області - Дніпропетровська, Хмельницька та Закарпатська. Потім перевірки будуть і в інших областях. Про це повідомляє Укрінформ.

"Рахункова палата в цьому році перевірить ефективність використання бюджетних коштів на капітальний ремонт доріг державного значення. Зокрема, перевірки очікують дороги Дніпропетровської, Хмельницької та Закарпатської областей. Аудит почнеться вже на початку осені", - йдеться в повідомленні.

У Рахунковій палаті зазначають, що вибір цих областей обумовлений декількома факторами. Зокрема, на ремонт було виділено значний обсяг коштів, існують проблеми з вибором підрядників, а також є неефективний розподіл бюджетних коштів і розпорошення їх на невеликі ділянки.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан зазначив, що поки це перший аудит ефективності витрачання коштів на ремонтні роботи, а згодом будуть перевірені дороги і в інших областях.

"Важливим є не тільки обсяг відремонтованих доріг, але і якість ремонту. Дуже часто дороги ремонтуються лише "на папері". За документами капітально відремонтували, а за фактом - латали ями. І знову за кошти платників податків повторно розпочинають ремонтувати ту саму ділянку. Рахункова палата буде відстоювати кожну гривню, яка витрачається з кишень українців", - сказав Пацкан.

За його словами, підрядники, які проводять ремонтні роботи, повинні нести персональну відповідальність за якість ремонту та надавати відповідні гарантії.

"У разі пошкодження дорожнього покриття вони повинні виправляти недоліки за свій рахунок, а не за рахунок державного або місцевих бюджетів. І Рахункова палата буде відстоювати кожну гривню, яка витрачається з кишень українців на фінансування тих чи інших проектів", - зазначив Пацкан.

До проведення аудитів Рахункова палата планує залучити експертів FIDIC, що здійснюють незалежний контроль у сфері будівництва. Її представником в Україні є Асоціація Інженерів-Консультантів України.

Нагадаємо, 11 січня Кабінет міністрів України затвердив концепцію Державної цільової економічної програми розвитку автомобільних доріг загального користування на 2018-2022 роки орієнтовною вартістю 322,575 мільярди гривень, з яких 176 млрд гривень – бюджетні кошти.

Пізніше в рамках затвердженої концепції "Укравтодор" визначив основні напрямки ремонту доріг на 2018 рік. Зокрема, особливу увагу буде приділено дорогам на Сході України: Р-46 Харків - Охтирка, М-03 Харків - Слов'янськ - Краматорськ, Р-07 Чугуїв - Мілове.

Детальніше про проблеми з українськими дорогами читайте у матеріалі Олени Криворучко "Як відновити українські дороги: кредити, OPRC і Дорожній фонд" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".