Рада прийняла в першому читанні законопроект про інсайдерську інформацію

17 лютого 16:16

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону N7330 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації. Проект підтримав 251 народний депутат.

 

Згідно із проектом, «інсайдерська інформація це неоприлюднена інформація про емітента, його цінні папери та похідні (деривативи) або правочини щодо них, оприлюднення якої може істотно вплинути на вартість цінних паперів та похідних (деривативів)».

Перелік відомостей, що належать до інсайдерської інформації, визначається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

Оприлюднення інсайдерської інформації здійснюється учасником фондового ринку шляхом: опублікування в одному з офіційних друкованих видань;

розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР.

Законопроектом передбачено, що інформація не вважається інсайдерською з моменту її оприлюднення відповідно до зазначених вимог.

Документом пропонується також визначити, що «інсайдери це особи, які володіють інсайдерською інформацією у зв´язку з тим, що вони є:

власниками акцій емітента або часток (паїв) у статутному капіталі емітента;

посадовими особами емітента, у тому числі ті, що були посадовими особами емітента на момент ознайомлення з інсайдерською інформацією;

особами, які мають доступ до зазначеної інформації у зв´язку з виконанням трудових (службових) обов´язків або договірних зобов´язань незалежно від відносин з емітентом, зокрема: юридичними особами, які перебувають з емітентом у договірних відносинах або прямо чи опосередковано у відносинах контролю; фізичними особами, які перебувають з емітентом або юридичними чи фізичними особами, пов´язаними з емітентом договірними відносинами або відносинами контролю, у трудових чи договірних відносинах або прямо чи опосередковано у відносинах контролю; державними службовцями;

особами, які ознайомилися з інсайдерською інформацією неправомірним шляхом».

Учасники фондового ринку зобов´язані вести облік осіб, яким надано доступ до інсайдерської інформації, шляхом формування бази даних про інсайдерів, які на законних підставах отримали доступ до інсайдерської інформації.