Рада директорів МВФ обговорила виконання Україною своїх зобов'язань

11 листопада 17:07

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у п’ятницю провів обговорення питання про аналіз виконання Україною програми в рамках угоди stand by з винятковим доступом до фінансування, укладеної в 2008 році, говориться в заяві Фонду

 

МВФ не уточнює деталей, але нагадує, що в 2002 році рада директорів Фонду вирішила проводити аналіз результатів виконання програм попередніх періодів, які передбачали доступ до коштів з Загального ресурсного рахунку МВФ.

Мета такого аналізу, який має бути завершений протягом одного року з моменту закінчення дії договору, – провести критичне і відверте обговорення питання, чи узгоджувалися з політикою Фонду обгрунтування, надані при укладанні угоди, а також оцінити ефективність впровадження програми, що підтримується ресурсами Фонду.

Група експертів МВФ готує звіт, який обговорюється з представниками влади країни, а потім надається на обговорення ради директорів, пояснили в організації.

Аналогічний звіт про програму stand by для Угорщини, також затвердженої в 2008 році, вже опублікований Фондом.

Як повідомлялося, МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $ 17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $ 11 млрд перший в розмірі $ 4,5 млрд у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, у травні 2009 року, в розмірі $ 3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій , в серпні, на $ 3,5 млрд повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі $ 3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивного висновку про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийнятті держбюджету на 2010 рік.

За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $ 2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду наприкінці серпня-початку вересня 2009 року спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між усіма членами МВФ.

Після президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, і наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншей, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак в березні в Києві місія Фонду не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв’язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Місія МВФ 4 листопада поширила заяву за підсумками роботи в Києві з 25 жовтня по 3 листопада, згідно з якою вона взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань. Очікується, що дискусії з питань економічної політики будуть відновлені в найближчому майбутньому.

Крім того, віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко і міністр фінансів Федір Ярошенко на початку листопада провели в Вашингтоні переговори з МВФ, підсумки яких не розголошувалися. Прем’єр Микола Азаров 4 листопада заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована після закінчення газових переговорів з Росією, що очікується в листопаді цього року.

В уряді України припускають, що два транші програми stand-by можуть бути об’єднані, що дозволить поповнити валютні резерви Нацбанку України відразу приблизно на $ 3 млрд.