Рада звільнила від ПДВ операції у рамках процедури анбандлінгу

03 грудня 19:07

Законопроєкт надає можливість завершити анбандлінг, заявив Ярослав Железняк.

 

Народні депутати підтримали законопроєкт 2359-1, який звільняє від сплати ПДВ операції з передачі новому оператору газотранспортної системи (ГТС) майна, необхідного для транспортування газу. "За" були 328 парламентаріїв.

"Цей законопроєкт надає можливість завершити цю складну процедуру зі складною назвою "анбандлінг", – зазначив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

До законопроєкту до другого читання подали три правки, які комітет врахував.

14 листопада Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №2359-1 про внесення змін до Податкового кодексу в частині звільнення від сплати ПДВ операцій з передачі майна, що перебуває в державній власності у складі магістральних газопроводів та інших об'єктів, використовуваних для транспортування газу та діяльності оператора ГТС, зокрема технологічного газу.

31 жовтня Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт, необхідний для відділення від "Нафтогазу" діяльності з транспортування газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи та створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

18 вересня уряд оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором ГТС буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яке зараз є 100% "дочкою" "Укртрансгазу". Новий оператор зможе повноцінно запрацювати із січня 2020 року.

Модель анбандлінгу відповідає вимогам Третього енергопакету, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору згідно з європейськими правилами. Діючий транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчується 1 січня 2020 року.

Докладніше читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "ГТС слізьми не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".