Рада заборонила передавати державні та комунальні землі в оренду без аукціонів

18 лютого 13:05

У Земельному кодексі було багато винятків для передачі землі без аукціонів. Рада внесла зміни.

 

Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу України, заборонивши передавати державні та комунальні землі в оренду без аукціонів. Законопроект №2279 підтримали 266 народних депутатів.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, за загальним правилом частини першої статті 134 Земельного кодексу України продаж і передача в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності має здійснюватися на земельних торгах (аукціонах). Проте частина друга цієї ж статті встановлює досить широкий перелік випадків, коли аукціони не проводяться.

Прийнятий закон виключає з частини другої статті 134 Земельного кодексу України положення, які дозволяють передавати земельні ділянки без аукціонів.

Як писала у своїй статті для ZN.UA Ольга Попова, є підстави очікувати, що "роздача" землі державою буде припинена. Щодо переходу до ринкового механізму її придбання "за гроші" виникає питання: чи мають селяни та громадяни, які користувалися городами, матеріальну можливість скористатися цим механізмом?