Рада відтермінувала до 2020 року застосування штрафів за зберігання нафтопродуктів без ліцензії

06 червня 15:08

За законопроект проголосували 239 депутатів.

 

Верховна Рада перенесла термін введення ліцензування зберігання нафтопродуктів з 1 липня 2019 року на 1 січня 2020 року. При цьому депутати затвердили законопроект №10359 за основу і в цілому, який підтримали 239 народних обранців.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зазначила, що більшість суб'єктів господарювання, зокрема, підприємства агропромислового комплексу, гірничо-видобувні і автотранспортні компанії, не мають деяких документів, щоб отримати ліцензію на зберігання палива.

"Необхідно дати ще сім місяців для підготовки і отримання документів для відповідної ліцензії", – сказала вона, виступаючи з парламентської трибуни.

Раніше представники агропромислового бізнесу, зокрема Всеукраїнська аграрна рада, виступали проти введення ліцензування зберігання нафтопродуктів для аграріїв, посилаючись на проблеми з її оформленням.

У той же час Нафтогазова асоціація України зверталася до президента, парламенту й уряду з закликом не допустити відстрочки заходів щодо посилення контролю над обігом палива, впровадження яких було заплановано на 1 липня.

Читайте також: У Росії вступила в дію заборона на експорт в Україну нафти і нафтопродуктів

Повідомлялося, що Україна може почати формувати мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів (МЗНН) до кінця поточного року.

Угода про асоціацію з ЄС передбачає для України зобов'язання згідно з директивою 2009/119/ЄС сформувати до 2023 року і підтримувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів на випадок надзвичайних ситуацій. Резерв, який Україна повинна забезпечити еквівалентний 90 діб чистого імпорту або 61 діб середньодобового споживання.