Рада відмовилась схвалити кредит МБРР на 150 млн доларів

05 грудня 11:56

Планувалося, що позичальником коштів та виконавцем програмами буде державний "Укрексімбанк". Гарантом мала виступати держава.

 

Верховна Рада відмовилася ратифікувати Гарантійну угоду між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Законопроект №0163 не набрав необхідної кількості голосів, після чого депутати підтримали пропозицію повернути проект уряду на доопрацювання (за – 229 голосів).

У рамках Проекту доступу до довгострокового фінансування передбачається залучення АТ "Укрексімбанк" позики МБРР на суму 150 млн доларів під гарантії України до 35 років з 4,5-річним пільговим періодом.

В рамках проекту передбачається надання українським підприємствам малого та середнього бізнесу, середньо - та довгострокового фінансування виробничих потреб: інвестиційне кредитування та фінансування обігового капіталу, в тому числі через відібрані комерційні банки-учасники.

Обслуговування та погашення позики здійснюватиметься "Укрексімбанком" як безпосереднім позичальником коштів Світового банку.

У січні 2017 року DT.UA писало, що держава вже заплатила за використання двохсотмільйонного кредиту від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) на реалізацію проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей" понад 1,2 млн доларів, у той час як чиновники МОЗ за два роки змогли освоїти лише 2,2 млн доларів кредитних коштів.