Рада тимчасово дозволила оператору ГТС закуповувати газ і багатомільоні послуги в обхід тендерних процедур

14 листопада 20:18

За даними джерел DT.UA, закон виписано під ТОВ "Оператор ГТС України" - дочірню компанію "Укртрансгазу".

 

Депутати внесли зміни до "Закону про публічні закупівлі" у зв"язку з відокремленням транспортування газу.

Верховна Рада схвалила в другому читанні й у цілому законопроект, який дозволяє оператору газотранспортної системи протягом півроку купувати природний газ і багатомільйоні послуги для ГТС у компаній-постачальників в обхід тендерних процедур. Проект закону "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу" в четвер, 14 листопада, підтримали в цілому 266 народних депутатів.

Згідно з документом, компанія-оператор ГТС отримує право протягом шести місяців після набуття законом чинності укладати договори про купівлю товарів та послуг з компанією, що припинила або припиняє транспортувати газу у зв'язку з анбандлінгом. Проте користуватися цим правом оператор має лише якщо це необхідно для забезпечення безперервного функціонування ГТС України.

За даними джерел DT.UA в уряді, законопроект виписаний під ТОВ "Оператор ГТС України" - дочірню компанію АТ "Укртрансгаз". "Укртрансгаз", дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", сьогодні займається транспортуванням, НАК - закупівлями газу, зокрема імпортного.

Автором законопроекту значиться "слуга народу" Роксолана Піпереймаліся дласа. За нього проголосували більшість депутатів від "Слуги народу" і "Голосу", п'ятеро членів групи "За майбутнє" і дев'ять позафракційних парламентарів, включаючи спікера Дмитра Разумкова і віце-спікера Руслана Стефанчука.

Як переконували DT.UA депутати, які підтримали означений закон, вони переймалися тим, чтоб "Нафтогаз" та інші компанії-трейдери в період холодів могли оперативно закупити газ для украинских споживачів.

Противники закону стверджують, что цей закон тільки провокує корупцію на ринку газу і таким чином стримує його ровиток Хочя саме викорінення корупції в нафтогазовій галузі України было основним гаслом з 2014 року команди Коболєва.

Як повідомляло DT.UA, "Оператор ГТС України" розраховує до кінця 2019 року отримати ліцензію на транспортування газу, так як з 1 січня Оператор ГТС буде відокремлено від групи "Нафтогаз" і передано в управління держкомпанії АТ "Магістральні газопроводи України".

"Магістральні газопроводи України" мають викупити активи в "Оператора ГТС України", але в бюджеті коштів на це не передбачено.

На момент написання матеріалу, вище названий закон, як і закон про анбандлінг, ще не був підписаний президентом.

Детальніше про анбандлінг читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "ГТС сльозами не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".