Рада схвалила реструктуризацію держборгу України

17 вересня 12:45

Парламент конституційною більшістю підтримав реструктуризацію державного боргу України в рамках домовленостей з МВФ.

 

Верховна Рада України підтримала пакет урядових законопроектів, необхідних для реструктуризації приватного зовнішнього державного боргу України.

За всі закони депутати дали більше 300 голосів.

Після прийняття законів умови реструктуризації ще мають бути схвалені власниками єврооблігацій. У той же час міністр фінансів Наталія Яресько сказала, що Україна допускає повторну реструктуризацію держборгу у разі погіршення ситуації.

Мова йде про поправки в Податковий кодекс, Бюджетний кодекси і закон про цінні папери і фондовий ринок (для випуску нових інструментів - державних деривативів).

За словами Яресько, у змінах до Бюджетного кодексу буде врегульовано питання випуску, обслуговування та погашення державних дерривативов і визначено пріоритетність реструктуризованих боргів по відношенню до боргів, які не взяли участі у запропонованій боргова операції.

Поправки в НК містять особливі правила оподаткування доходів компаній, які є позичальниками: мова йде про нульове оподаткування формальної прибутку, яке буде зафіксоване в балансах цих підприємств за підсумками реструктуризації.

We did it. Це відповідальне рішення для України і для мільйонів українців.

Posted by Арсеній Яценюк on 17 сентября 2015 г.

27 серпня Україна домовилася з кредиторами про списання 20% держборгу в рамках реструктуризації зовнішнього комерційного боргу на суму близько $ 19,3 млрд. Домовленість досягнута не з усіма кредиторами, а тільки зі спеціальним комітетом, які контролюють близько $ 9 млрд.

Передбачається, що Україні буде негайно списано 20% основного боргу, а терміни погашення решти суми будуть відсунуті на чотири роки – з 2015-2023 на 2019-2027.

Для цього замість існуючих 14 випусків єврооблігацій із середньозваженою купонною ставкою 7,22% річних будуть випущені дев'ять приблизно рівних за обсягом нових випусків доларових єврооблігацій, погашаються щорічно в 2019-2027 рр., зі ставкою купона 7,75% річних. Нараховані відсотки до запланованої дати випуску за існуючими паперів будуть капіталізовані у нові єврооблігації.

Крім цього, власники єврооблігацій пропорційно своїй частці у сумарному реструктуризируемом борг отримають 20-річні державні дерривативы. Платежі по них будуть здійснюватися у грошовій формі в доларах США в залежності від динаміки зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3%, виплат по паперах не буде. У випадку, якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата за паперів складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% – то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.

Зазначені умови щодо держдеривативів будуть діяти тільки після того, як номінальний ВВП України зросте в 1,5 рази і досягне $ 125,4 млрд (поточний прогноз МВФ за показниками ВВП на 2019 рік). Крім цього, в 2021-2025 рр .. виплати за VRI будуть обмежені 1% ВВП.

Кабмін постановив, що "оголошення про обмін [облігацій] буде розпочато до 15 вересня, і в будь-якому випадку – до 23 вересня", коли настає термін погашення єврооблігацій на $ 500 млн.

Як писав Юрій Сколотяний ZN.UA статті "Відкладено на (без)перспективу", домовившись про часткове списання і чотирирічну відстрочку виплати значної частини зовнішнього держборгу, уряд забезпечив собі і країні тимчасовий перепочинок. Не скориставшись яким, для кардинального нарощування інвестицій, Україна в черговий раз прирікає себе на животіння серед країн третього світу у центрі Європи. "На жаль, розраховувати на більший, ніж так званий відновлювальний, ріст на "відскоку" багатостраждальній вітчизняній економіці поки не доводиться", - пише автор.