Рада ратифікувала податкову угоду між Україною та Катаром

28 лютого 19:20

Угоду підписали 11 місяців тому в Досі.

 

Депутати українського парламенту ратифікували угоду між урядами України і Катару про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухилення від сплати прибуткових податків, розповіли в Мінфіні країни.

Угоду підписали 20 березня 2018 року в Досі. Відзначається, що ратифікація документа сприятиме взаємному зменшенню податкових перешкод для інвестицій і торгівлі.

"Необхідність укладення цієї Угоди і Протоколу до неї пояснюється тим, що доходи, які виникають в економічних відносинах між резидентами України та Катару, підлягають оподаткуванню у подвійній юрисдикції: у державі, в якій одержувач доходу є резидентом, а також у державі, в якій здійснюється діяльність, стосовно якої виникає дохід", - йдесяться в повідомленні Мінфіну.

Положення угоди і протоколу відповідають модельній Конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку щодо податків на доходи і капітал, якими передбачено: оподаткування дивідендів – загальна ставка 10%; 5% – для дивідендів, які отримує компанія, що володіє не менш ніж 10% капіталу компанії, яка такі дивіденди виплачує; оподаткування процентів та роялті – загальна ставка 10%; 5% – в інших випадках; стаття щодо обміну інформацією, якою передбачається значне розширення можливостей договірних держав щодо обміну податковою інформацією без застережень щодо вимог національного податкового інтересу чи банківської таємниці.

Угода встановлює оподаткування дивідендів за ставкою 10%, а також 5% - для дивідендів, які отримує компанія, що володіє менш ніж 10% капіталу платника дивідендів.