Рада прийняла закон про збереження лісу, "вдосконалений" президентом

06 вересня 17:03

У профільному комітеті вважають, що тепер потрібно шукати можливості, щоб зберегти заборону на експорт дров.

 

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5495 "Про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів" з поправками президента України, якими вводиться криміналізація контрабанди лісу-кругляка, обмежується внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м в рік.

Законопроект підтримали 246 народних депутатів.

Однак поправки президента до законопроекту виключили з нього пункт, який забороняє експорт паливної деревини. На думку голови профільного комітету ВР Віктора Галасюка, парламент, незважаючи на позицію президента, повинен знайти можливості збереження заборони експорту дров, під виглядом яких з України вивозиться ліс-кругляк.

Нагадаємо, що Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. При цьому 23 липня президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект, повернувши його в сесійний зал з поправками.

Як писало DT.UA, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, але і регламентів та сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р. І за оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Озеленення" Європи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".