Рада прийняла закон про "кешбек"

20 вересня 19:25

Документ почне діяти з 1 жовтня.

 

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №1073 про "кешбэк", який вводить з 1 жовтня 2020 року компенсацію покупцеві вартості покупки у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції. Законопроект у другому читанні на вечірньому пленарному засіданні у вівторок підтримали 237 народних депутатів.

Документ передбачає також створення інформаційної системи в рамках електронного кабінету для перевірки справжності отриманого покупцем чека та оформлення скарги на продавця.

Крім цього, законопроект впроваджує дворівневу систему перевірок звернень споживачів або скарг. На першому рівні - в разі не підтвердження продавцем факту продажу товарів або послуг проводиться камеральна перевірка, а в разі неявки продавця для її проведення призначається фактична перевірка. На цьому рівні пропонується перевіряти дотримання вимог законодавства про реєстратори розрахункових операцій, оприбуткування товарів та їх обліку та обігу дотримання порядку ведення касових операцій.

Законопроект також розширює перелік видів діяльності, для яких застосування РРО, є обов'язковим з 2021 року.

Крім іншого, законопроект передбачає перехід на загальні правила застосування РРО для окремих категорій платників єдиного податку 2-4 груп (без обмежень обсягів доходу в рік), які займаються: реалізацією складної побутової техніки, що підлягає гарантійному ремонту, лікарськими препаратами, виробами медичного призначення (а також для тих, хто надає платні медпослуги), продажем ювелірних виробів, текстилю та запчастин до автомобілів, роздрібною торгівлею вживаних товарів у магазинах. Загальні правила будуть поширюватися на кафе і ресторани, туристичні агентства, туроператорів, готелів.

Загальні правила використання РРО для всіх "спрощенців" 2-4 групи почнуть діяти з 1 січня 2021 року, одночасно із збільшенням граничного обсягу доходу платників податку другої групи з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн.

Як зазначено в тексті законопроекту, РРО не буде застосовуватися платниками єдиного податку першої групи.

Як повідомлялося, супутній законопроект 1053-1 також прийнятий у другому читанні і в цілому.