Рада підтримала закон про врегулювання порядку маркування харчових продуктів

06 грудня 12:04

За закон проголосували 231 депутат.

 

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про врегулювання порядку маркування харчових продуктів і введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці "Про інформацію для споживачів про харчові продукти" (№8450). За рішення проголосував 231 народний депутат.

"Основною метою законопроекту є забезпечення належної поінформованості споживачів про харчові продукти. Проект закону забороняє використання інформації, яка може ввести споживача в оману. Зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів", - написав заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, серед основних новел проекту закону: встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації, зокрема до мінімального розміру шрифту, яким надається обов'язкова інформація про харчовий продукт; регламентація вимог щодо надання інформації про алергени (виділення шрифтом, стилем або кольором у переліку інгредієнтів); запровадження однакових вимог до надання інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом; вимога до надання інформації про використані в харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження; надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню; застосування нового для України підходу до позначення термінів придатності харчового продукту в залежності від того, чи є харчовий продукт швидкопсувним у зв'язку з мікробіологічними властивостями.

Читайте також: Рада розгляне законопроект щодо непродовження Договору про дружбу з Росією

Повідомлялося, що група депутатів із різних фракцій зареєструвала законопроект "Про інформацію для споживачів про харчові продукти" в парламенті 7 червня.

Документ передбачає інформування споживачів про вміст у продуктах харчових домішок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергічні реакції або непереносимість.

Документ встановлює вимогу щодо надання споживачеві інформації про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню, враховуючи, що заморожування і подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на їх безпеку, смакові та фізичні якості.

Законопроект передбачає відходження від вимоги обов'язкового надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їх купівлю, або площа упаковки яких занадто мала, щоб умістити всю інформацію.

Порушення вимог законодавства шляхом надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про продукт, що супроводжує його, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (МЗП), на фізосіб-підприємців - у розмірі 10 МЗП.

Пропозиція до реалізації або реалізація продуктів харчування чи кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя, здоров'я людини або тварини, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі п'яти МЗП, на фізосіб - підприємців - у розмірі трьох МЗП.

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі 30 МЗП, на фізосіб-підприємців - у розмірі 20 МЗП.